Frokost og kaffe en inntatt og klokken har akkurat passert 07.00. Jeg tar på meg joggeskoene, ytterjakken og bagen min på ryggen. Det er akkurat 2,5 kilometer dit og like langt tilbake. Hva jeg snakker om? Veien jeg går hver dag til og fra jobb. En vei som er gull verdt og en hverdagsaktivitet som er så mye mer enn ei strekning på 5 kilometer.

Gå!

Det å gå er etter min mening en undervurdert hverdagsaktivitet. Visste du at det å gå er en ideell aktivitet for folk i alle aldre? Å gå mer og være bevisst på alle de positive effektene det har, kan være første steget mot en mer aktiv hverdag. 30 minutter hver dag og du har redusert risikoen for kroniske sykdommer som diabetes 2, hjerte- og karsykdommer, astma, hjerneslag og enkelte kreftformer. Å gå opplever jeg som forfriskende, det å komme seg ut og virkelig kjenne at kroppen våkner. Vær og vind kan være en utfordring, men kle deg etter forholdene så er det ikke noe problem. Min anbefaling er at du kler deg slik at du kan bevege deg løst og ledig. Gode sko tilpasset årstiden gjør opplevelsen tryggere og enklere. Går du til jobb, er det greit å ta på vanlig arbeidsklær eller ha på deg klær som du kan gå i og skift til arbeidstøy på jobb.

Går!

Hver dag hele året går jeg til og fra jobb, med bagen min på ryggen. Det er nøyaktig 2,5 kilometer fra toppen av øya til kontoret. Det er nedoverbakke til jobb og bare oppoverbakke hele veien hjem. Hele året uansett vær, 25 kilometer i uken og 100 kilometer i måneden. Det tar ikke lange tiden å gå distansen, men den tiden er for meg en gyllen anledning til å koble av eller på hodet for min del. Koble på i forhold til jobb, og en fin anledning til å reflektere over dagen på vei hjem.

Gikk!

Gikk du på fjellet i helga? Eller kanskje du hatt noen fine turer i sommer på fjellet. For meg er de daglige spaserturene til og fra jobb en viktig brikke for å ha et godt grunnlag for fjellturer sommer som vinter. Jeg øver meg på å bære sekk ved å ha bagen min på ryggen hver dag. Den veier sine 6 -7 kilo, og er akkurat passe tung til at jeg må være bevisst på å ha en god kroppsholdning når jeg går. Dette har vært med på å gjøre meg bedrer rustet til turer med ryggsekk. I sommer gikk vi lange fjellturer med store sekker og jeg sendte en stor takk til alle hverdagsturene mine for det grunnlaget det hadde gitt meg.

Har gått!

Det er ikke alltid de lengste strekningene og distansen som må tilbakelegges for å oppnå en helse effekt. Hverdagen gir deg mange muligheter til å ta grep. Bare det å gå mer, er bokstavelig talt et stort steg i riktig retning. Gøy kan det også være, når man kan leke seg med tall eller bruker en skritt teller. Så langt i år har jeg tilbakelagt en distanse tilsvarende fra Tromsø til Mo i Rana, cirka 780 kilometer. Til jul passeres 1,100 kilometer, det vil si til Trondheim. Dette kun ved å gå til og fra jobb hver dag, fem dager i uka.