At kommunen har karttjenester, er noe de fleste vet. Men blant de mange kartene man finner på kommunens nettsider, finnes det noen skjulte skatter.

I tillegg til det nevnte snarveikartet, finner vi blant annet kart over skiløyper, sykkeltraseer og -stativ, skredkart, støysonekart og friluftslivskart for kysten.

– Alt dette er det vi kaller temakart, forteller Espen Larsen, som er kontorleder ved Geodatakontoret hos Byutvikling.

Alle kartene finner du via kommunens kartportal.

Disse temakartene tilvirker Geodatakontoret etter hva de ser etterspørsel og behov for.

– Det er vanskelig å si hva som blir det neste temakartet, sier Larsen.

Han er åpen for innspill fra byens befolkning:

– Man må gjerne sende en e-post om man har noen interessante forslag som har allmennhetens interesse, sier kartsjefen.

3D-modeller

På det samme stedet som du finner temakartene, kan du også finne utsnitt av et 3D-modellert Tromsø med høydekart, bygninger og skog.

Disse 3D-modellene ble ifølge Larsen laget på bakgrunn av en laserskanning foretatt av fly.

– Disse modellene kan brukes i prosjektering av nye bygninger, forteller Larsen, og supplerer at de er tatt i bruk av arkitektfirmaer.

Her finner du en liste over alle 3D-utsnittene.

Larsen opplyser om at de ikke har lagt ut en fullstendig høydemodell av Tromsøya m/omegn, da dette vil være en for stor mengde data til at det kan legges ut i ett kart.

I løpet av våren 2015 vil disse dataene også bli oppdatert på bakgrunn av ei ny laserskanning.

Kart-app

En annen funksjon Larsen trekker fram er Kommunekart-appen. I den kan du navigere deg rundt i høyoppløste flyfoto og kommunekart på mobiltelefon/tablet.

Appen er utviklet av Norkart, og har i tillegg til Tromsø kartdata for et titalls andre norske kommuner. Den viser plasseringen din ved hjelp av GPS og finnes til iPhone og Android.

Gratis å se på

Larsen forteller at dataene blant annet kan brukes til prosjektering av nye bygninger, og arkitektfirma skal ha tatt 3D-modellene i bruk for visualisering av byggeprosjekter.

Å se på kartene og 3D-modellene er gratis for den jevne borger, men Larsen opplyser at for virksomheter som ønsker tilgang til kartdataene for eget bruk, koster det penger.

Espen Larsen ved Geodatakontoret. Arkivfoto. Foto: Christer Pedersen