I en kronikk i Aftenposten forteller Lene Marlin åpent om sin mørke periode da hun var yngre, hvor hun forsøkte å ta sitt eget liv.

«(....) Men år har gått, og jeg har innsett at jeg aldri blir helt ferdig med det. Det er en del av meg. Jeg lever med det hver dag og kommer til å bære det med meg for resten av livet. Så da kan jeg like godt si det høyt: At jeg prøvde å ta mitt eget liv», skriver popstjernen i Aftenposten.

I tiden etter kronikken ble publisert, har den blitt flittig delt i sosiale medier, og Marlin blir hyllet for sin åpenhet. Artistkollegaen Ole Paus sa at Lene Marlin en av de modigste han kjenner.

Viser styrke og mot

Tove Gundersen, som er generalsekretær i Rådet for psykisk helse, er glad for at 34-åringen deler sin erfaring og tanker med omverden.

– Åpenhet gjør at en tung byrde man har vært alene om, blir delt med andre. Å bære på ting alene skaper ubehag, og ofte vil åpenhet være med på at man slipper å være ensom med slike utfordringer. Det handler om å få hull på ballongen. Åpenhet hjelper i seg selv, og det hjelper også omgivelsene til å forstå, sier hun og fortsetter:

– Å vise sin sårbarhet handler egentlig om å vise styrke og mot. Å være så åpen gir ofte en opplevelse i seg selv – og det å være en bidragsyter for å få tabubelagte temaer frem i livet, gir nok en gevinst også. Lene Marlin er med på å vise at det nytter å be om hjelp, være åpen og dele. Hun viser at man kommer seg videre. Jo tidligere man får hjelp, jo bedre blir resultatene.

– Stiller for store krav til seg selv

I kronikken skriver Marlin at det ofte tar lang tid før man endelig klarer å få ut ordene, og da er det veldig viktig at de som lytter, tar det du sier alvorlig: «For skjer det ikke, er det lett å trekke seg inn i skallet igjen».

Ifølge Rådet for psykisk helse har 15 til 20 prosent av alle barn og unge i dag psykiske utfordringer som påvirker dem negativt i hverdagen.

– Livet er ingen rett linje, så unge mennesker trenger noen å snakke med. Det er nok mange andre enn Lene Marlin som har hatt det skikkelig kjipt. Det er viktig å forebygge blant de unge – de må forstå at mennesker ofte stiller for store krav til seg selv, og det kan virke som om man er ensom om å ha det vanskelig, sier generalsekretæren.

– Stor avstand mellom fasaden og følelsene

Seniorrådgiver i Psykologforeningen mener at å skrive en kronikk er en god måte å dele med omverdenen historien til Marlin om hvordan hun flere ganger prøvde å ta sitt eget liv.

– For det første formidler hun det på en god måte hvor fælt hun hadde det, men det kommer også frem at det går an å få hjelp, og hvor viktig det er å holde på håpet, sier Anders Skuterud til VG og fortsetter:

– Når man står midt i en depresjon, kjennes det ut som om man aldri vil se lyset igjen, og man mangler troen på egen evne til å skape et godt liv. Da er det viktig at man kan få vissheten om at det blir bedre hvis man holder ut og jobber med situasjonen.

– Hvordan kan det hjelpe henne å stå frem på denne måten?

– Nå kjenner jeg ikke Marlin, men ofte når man strever slik, er det en stor avstand fra fasaden man presenterer og hvordan man har det inni seg. Når hun nå har bestemt seg for å være åpen om selvmordsforsøkene og den mørke tiden, virker det som hun ikke vil ha den avstanden mer. Forhåpentligvis vil dette være en god lettelse for henne.

På spørsmål om hvordan Skuterud tolker teksten, mener han at dette er et uttrykk for at hun har det bra og at det er et overskuddsfenomen.

– Marlin har tatt kontroll over situasjonen, og det synes jeg hun skal ha all ære for.

Ikke tilfeldig format

VG har vært i kontakt med Marlins manager Jan Erik Haglund. Han opplyser om at Marlin ikke har noen kommentarer utover det som står i kronikken.

Gundersen tror ikke det er tilfeldig at artisten valgte å åpne seg opp for omverden i et skriftlig format.

– Å skrive ned ting vil føre til at man får mange nye tanker rundt det som skjedde. Hendelsene får mer form og kan sorteres og grunnes over. Om man ser ting i etterkant, vil fort det skriftlige ordet tale litt for seg selv når man leser det. Ofte får man ny erfaring og forståelse for hva som egentlig har skjedd når man ser på det med et tilbakeblikk.