For ett år siden åpnet Nasjonalt anlegg for marin bioprosessering (NAMAB) i Kaldfjord. I forbindelse med at han var i Tromsø for å lansere sin nye bok, tok arbeiderpartileder Jonas Gahr Støre et besøk på anlegget for å se på og lære om driften.

Anlegget er etablert og driftes av matforskningsinstituttet Nofima, som har hovedkontor i Tromsø.

– Dette er et eksempel på forskningens overgang til å skape nye verdier, sier en fornøyd Støre til iTromsø etter besøket.

– Vi høster av fisken, men lenger ned i næringskjeden er det store verdier i form av proteiner som både mennesker og dyr, en voksende verdensbefolkning, kommer til å trenge å spise i årene fremover, utdyper Gahr Støre.

Forskjellige virksomheter bruker anlegget for å skille ut vann, fett og proteiner. Blant ressursene anlegget har behandlet så langt, har det vært lakserygger, lakseslog, rekeskall og bitte små krepsdyr.

Ifølge daglig leder ved NAMAB, Even Stenberg, handler det hele om bioøkonomi – det å ta vare på de råstoffene som ikke utnyttes i dag.

– Det er om å gjøre å få de i bruk, sier han.

Olje av raudåte

I forbindelse med omvisningen snakket Gahr Støre med Gunnar Rørstad, som er administrerende direktør i Calanus AS.

Selskapet til Rørstad bruker anlegget i Kaldfjord til å utvinne olje fra raudåte, et bitte lite krepsdyr nederst i næringskjeden.

Rørstad kunne fortelle om store forekomster av raudåte i de nordiske havene, rundt 200–300 millioner tonn.

– Forskere mener det kan hentes ut en million tonn raudåte årlig, fortalte han.

Calanus bruker oljen til å utvinne kosttilskudd, og Rørstad sa oppstarten ikke ville vært mulig uten anlegget i Kaldfjord.

Boklansering

Gahr Støre har et langt program i Tromsø tirsdag, og senere på dagen skal han foreta et bokbad sammen med Jarle Aarbakke, Aps ferske ordførerkandidat i Tromsø.

Det er også lagt inn en stopp på Bokhuset Libris for signering av bøker.

– Det er noe av det morsomste en forfatter kan gjøre, sier Støre om boksigneringen

Raudåtepulver: Ap-lederen fikk observere driften i Kaldfjord på nært hold. Her kjenner han på proteinpulver utvunnet av raudåte. Fra venstre: Even Stenberg, Kristin Røymo og Jonas Gahr Støre Foto: Ronald Johansen
Tromsøbesøk: Jonas Gahr Støre besøkte Tromsø tirsdag. Her sammen med Kristin Røymo på besøk hos Nofima i Kaldfjord. Foto: Ronald Johansen