Da Ulrik Johnsen og Katrine Yttregaard kjøpte eneboligen på Gammelgård i januar, ble de nærmest garantert utsikt i overskuelig fremtid. Grunnen? Like nedenfor huset ligger fjøset og gårdstunet til den omtrent 200 år gamle Kaldslet gård. Den er i Tromsø kommunes reguleringsplan for området vernet, og mottok i 2011 Fortidsminneforeningens vernepris.

Det ønsker nå Vestlandshus Tromsø AS å endre på.

– 26. august fikk vi et varsel i postkassen hvor det ble gjort klart at det vil påbegynnes reguleringsarbeid av det vernede uteområdet. De ønsker nemlig å regulere det for utbygging av ei boligblokk, forteller Johnsen.

Store planer

Han forteller at det i varslet ikke sto noe om hvilke planer de hadde for området utover at det skulle bygges blokk, så han så seg nødt til å ringe Arcon for å få mer utfyllende informasjon.

– De var unnvikende først, men etter hvert kom det fram at de planlegger ei seksetasjes blokk. Det er jo enormt. Med litt rask hoderegning vil man kunne anslå at den blir rundt 20 meter høy – midt i en bebyggelse med kun lave eneboliger, forklarer han.

Han frykter nå at han, samboerne og resten av naboene rundt tunet, vil bli sittende og stirre i veggen til det planlagte bygget.

– Selv om det står svart på hvitt i reguleringsplanen at det ikke skal bygges så høyt at det går utover solinnfall og utsikt for allerede eksisterende bygg i området, og at det aktuelle området ligger utenfor kommunens fortetningsplan, legger han til.

Som et sjokk

Johnsens naboer, Åse og Svein Arne Jensen, som har bodd på Gammelgård siden husene i området sto ferdige i 1997, forteller at varslet kom som et sjokk.

– Det har aldri falt oss inn at vi kunne miste utsikten. Området har jo vært vernet. Jeg fikk nesten hjertestans da jeg leste brevet, sier Åse Jensen.

– Det er helt latterlig. Da vi skulle legge nytt tak var vi nødt til å legge grå stein slik at det ikke skulle være sjenerende for fjøset og gårdstunet. Det kravet var da ufravikelig, og nå planlegger de å bygge ei svær blokk rett oppi fjøset. De viser ikkehensyn for omgivelsene i det hele tatt, legger Svein Arne Jensen til, og peker på at det hadde vært noe annet om det var eneboliger som skulle bygges.

– De ville i det minste passet inn i nabolaget. Ettersom det er ei god skråning, ville heller ikke utsikten forsvunnet, sier han.

Det er Johnsen enig i.

– Det ville vært skammelig om det ble bygget ei blokk vegg i vegg med fjøset. Det er jo nylig pusset opp og har vunnet flere vernepriser. Vi må kunne ta bedre vare på det enn som så. Eneboliger i lik stil som de som allerede er her, hadde i det minste ikke stukket seg like mye ut, sier han.

Videre forteller Johnsen at han har vært i kontakt med fylkeskommunen, som har antikvarisk myndighet i spørsmål om vernede områder.

– De ser også med skepsis på planene. De sa til meg at det ikke ville være aktuelt for dem å bygge igjen det vernede tunet, forteller han.

Felles appell

Svein Arne Jensen sier at dersom blokkbyggingen blir en realitet, er det tapet av utsikten han og kona har delt i 17 år som vil oppleves som det desidert verste.

– At boligen vår taper verdi er nesten en ikke-sak. Å selge har aldri falt oss inn – vi trives så godt her. Men vi har jo blitt vant til nærmest å kunne se fra Grøtnes til Vikran, forklarer han.

De er ikke alene om å være misfornøyde.

– Nei, jeg har snakket med nesten alle i nabolaget, og vi er et samlet nabolag som gir planene tommelen ned, sier Johnsen.

Ifølge ham ønsker de nå å komme med en felles appell til kommunestyrets politikere, som i siste instans vil måtte ta en avgjørelse i saken når reguleringsarbeidet er ferdig.

– Vi ønsker ikke noen høyblokk her, konstaterer Jensen.

Bekrefter byggeplanen

Det har ikke lyktes iTromsø å komme i kontakt med Johnny Bårdsen, daglig leder i Vestlandshus Tromsø AS og prosjektleder for utbyggingen, men arkitekt Gyda Løken i Namsos-firmaet Arcon Prosjekt AS, som er hyret inn for å regulere området og gi blokka ei universell utforming, bekrefter det Johnsen har fått opplyst.

– Vi ønsker det vernede området omregulert, og ut fra de skissene jeg har sett dreier det seg om ei boligblokk som på det høyeste er seks etasjer. Den vil være lavest ned mot fjøset og bli gradvis høyere.

– Så den vil være høyest opp mot nabohusene?

– Ja, det stemmer, men jeg vil gjøre det klart at ingenting er sikkert ennå. Det er ennå tidlig i prosessen. Vi skal i møter med fylkeskommunen neste uke, så tar vi det derfra, sier hun.

Det har heller ikke lyktes iTromsø å få en uttalelse fra Troms fylkeskommunes kulturarvavdeling, da fylkeskonservator Anne-Karine Sandmo er på reise utenlands og Olav Austlid, som har ansvaret for verneverdige bygg og verneplaner, ikke var tilgjengelig i går kveld.

ARKITEKT: Gyda Løken. Foto: Arcon Prosjekt AS