På under to år har bygget reist seg i Breivika, og Inger Johanne Lurås, fungerende dekan ved fakultet for naturvitenskap og teknologi, kunne i dag vise pressen rundt i det nye bygget.

– Studentene tok i bruk bygget 20. august, forteller Lurås.

Bygget rommer studenter og ansatte fra Institutt for ingeniørvitenskap og sikkerhet (IIS) og Institutt for fysikk og teknologi (IFT) – kort fortalt de praktiske ingeniørstudiene i Tromsø.

Brubygging

På det gamle realfagsbygget, som ble oppført i 1978, holder disiplinstudiene til – de rene matematikk-, fysikk- og kjemifagene. Nå er det bygget ei to etasjers høy bru mellom de to byggene.

Både studenter og ansatte er fornøyd med at fakultetets virksomhet i Tromsø nå er samlet på ett sted.

– Det å få lov til å være på campus og faktisk føle at vi er en del av studenthverdagen er veldig kjekt, sier Sofie Ness, som går tredjeåret på ingeniørstudiet i prosess- og gassteknologi.

– Å få tilgang til kantine og bibliotek er veldig bra, supplerer Martine Espeseth, som går femteåret på sivilingeniørstudiet i energi, klima og miljø.

De første fire årene tilbrakte hun i en gammel brakke ved Nordlysobservatoriet.

Undervisningslokaler

Til sammen har universitetet brukt 50 millioner kroner på laboratorier og vitenskapelig utstyr til det nye bygget.

Blant de teknologiske installasjonene som vil være på plass i bygget i løpet av høsten, finner vi skipssimulatorer med tre store bruer og ni små bruer, samt en flysimulator og en miniubåt

Vil samle Nord-Norge

Instituttleder ved IIS, Yngve Birkelund, er i Narvik for å kurse studenter ved Høgskolen der i fornybar energi. Via videokommunikasjon forteller han at det er et godt samarbeid mellom Narvik og Tromsø.

– Det kurset jeg gir nå i Narvik, gis også til studenter i Tromsø.

Dekan Lurås trekker samarbeidet inn i strukturdebatten som pågår om høyere utdanning i landsdelen.

– Vårt fakultet og Universitetet i Tromsø har vært tydelige på at en institusjon som har teknologiutdanning vil være det optimale,

– Det vil styrke oss og minske konkurransen sånn at vi lettere kan bygge opp og bruke ressursene på en god måte, supplerer hun.

Ledelsen: Fungerende dekan Inger Johanne Lurås og fakultetsdirektør John Arne Opheim er fornøyde med nybygget.
FLYTTEKLARE: Sofie Ness (til venstre) og Martine Espeseth er glade for å kunne komme inn på et nytt bygg. De har henholdsvis holdt til i Strandveien og på Nordlysobservatoriet, men har nå flyttet inn i et nytt og høyteknologisk bygg – i hjertet av campus i Breivika. Alle foto: Terje Petter Leiros
SIMULATOR: Ansvarlig for skipssimulatorene, Dagfinn Husjord, viser fram noen av de mindre simulatorene på det nye bygget.