Katrine Brenneset og Jenny Bjørn-Høgås deler ansvaret for TV-aksjonen i Tromsø – ikke en enkel oppgave, ifølge dem selv.

– Vi må prøve å få folk i Tromsø til å skjønne at vann er et stort problem i store deler av verden, sier Katrine Brenneset som er byaksjonskoordinator sammen med Jenny Bjørn-Høgås i Tromsø.

Med dette vil jentene starte med et kick off 8. oktober på biblioteket. Og fra da av vil de være synlig i bybildet helt fram til aksjonsdagen 19. oktober.

– Slik at alle vet at det nærmer seg aksjonsdag og kan planlegge å være med selv.

– Et så enormt stort og enkelt tema. I fjor, når vi fikk beskjed om at det skulle være vann, tenkte jeg at det ble en umulig oppgave å overbevise folk om at de skal gi penger til vann. Men så leste jeg meg opp på det og fant blant annet ut at 443 millioner skoledager går tapt i løpet av året på grunn av vannrelaterte sykdommer, det er helt sykt. Jeg ante ikke at det var slike tall, sier Brenneset.

Flere mobiler enn do

Jentene viser fram en brosjyre med tittelen ”Verdens vannfakta”. Her kan man enkelt lese seg opp på dramatiske tall som forklarer hvor sårt enkelte trenger vann.

Blant annet står det ”I verden i dag er det flere mennesker som har mobiltelefon enn mennesker som har tilgang til do.” og ”I løpet av en dag bruker jenter og kvinner 200 millioner arbeidstimer på å hente vann til sine familier. Dette er det samme som å bygge 28 Empire State-bygninger hver dag.

Bær vann på hodet

– 12–13 år gammel jenter kan ikke gå på skole fordi de må bære kar på hodet med 15–20 liter vann i flere timer hver dag. Vi har en kanne med vann inne på kontoret, men vi klarte ikke ta den opp hit fordi den var for tung – og vi har heis. Da kan du tenke deg hvordan det er for de jentene, sier Katrine som nå vil utfordre tromsøværinger til å gjøre det samme.

– Klarer vi å komme oss ut i gata for å la folk prøve å bære vann på hodet nedover Storgata, for så å si at ei 12 år gammel jente bærer dette 2,2 mil hver dag, sier Jenny.

Det er mye som skal på plass før jentene blir et vanlig syn i bybildet, men allerede nå oppfordrer de folk til å melde seg som frivillig.