Antallet hotellgjestedøgn i fylket nærmet seg nemlig faretruende 100.000 i juli. Tallet stoppet til slutt på 99.037 hvilket er en økning på hele 17 prosent sammenlignet med juli 2013.

- Det har vært gode syv måneder så langt og en fantastisk juli. Vi ligger godt foran landsgjennomsnittet også, sier regiondirektør Geir Solheim i NHO Reiseliv Nord-Norge.

Økningen har vært spesielt stor blant nordmenn. 21 prosent flere landsmenn har besøkt hotellene i Troms sammenlignet med juli i fjor.

- Det har faktisk aldri blitt registrert flere nordmenn på hotell i Nord-Norge enn det var i juli i år.

Tromsø er selvsagt en viktig faktor i hotelltallene i Tromsø. Sjakk-OL fikk litt innvirkning på juli-tallene, selv om det startet formelt 1. august.

- Det er klart at Sjakk-OL bidro til å fylle hotellene i Tromsø i slutten av juli og halve august. Det har betydd mye - både for Tromsøtallene og for Troms, sier Solheim.

Svakere belegg

At juli 2013 ikke var noe gullmåned for hotellnæringen har også litt å si.

- I fjor var det høy kronekurs, finanskrise og ikke minst dårlig vær. I år har vi hatt alle disse faktorene på vår side, sier Solheim.

Så langt i år har Troms riktignok bare hatt en svak økning i oppnådd pris per rom. Inntekt per tilgjengelig rom ligger på stedet hvil mens beleggsprosenten synker svakt - både sammenlignet med juli 2013 og året sett under ett.

- Det er kommet mye ny kapasitet på markedet. At inntekten per rom og beleggsprosenten, som er de to nøkkelfaktorene, ikke har gått ned, så er det veldig bra. Det skjer nemlig alltid når det kommer nye hoteller, som The Edge, til. At man så langt har klart å unngå en markert nedgang i Troms er derfor bra. Så får vi se videre i høst, sier Solheim.

Tror på august

August er også et tilbakelagt stadium. Tallene er ikke klare ennå, men Solheim utelukker ikke en rekordsommer.

- Det er mange som lurer på det, ja. Jeg tror det har gått bra, men vi vet ikke ennå. Uansett blir det en fantastisk god sommer. Og det er også det beste utgangspunktet for å få en god hotellsommer også i 2015, sier Solheim.

Geir Solheim NHO Foto: Tom Benjaminsen