Når iTromsøs reporter ankommer stedet går det ikke mange sekundene før Nei til EUs jubileums-pin sitter godt på brystet.

– Jeg tror du skal være glad for at vi ikke har tatoveringsnåler tilgjengelig, sier styreleder i Nei til EU i Tromsø, Anna Margrete Flåm, og ler godt.

Det var nok også litt alvor i kommentaren. For de fremmøtte på Nei til EUs forelesningsarrangement på biblioteket denne mandagskvelden, er EU-medlemskap nemlig ingen spøk – men heller noe som spøker.

– Jeg som er hardbarket imot at Norge skal bli medlem i EU frykter at vi våkner opp en dag om fire år og finner ut av vi lever i et EU-land. Det er jo det EØS-avtalen her. Den gir ingen mening hvis ikke målet er at vi etter hvert skal bli fullverdig med i organisasjonen, hevder Rolf-Arne Nicolaisen, leder av fiskeripolitisk nettverk i Net til EU.

Ny forskning

I løpet av forelesningen ble det også anledning for at deltakerne fikk komme med innspill og synspunkter i forhold til problematikken. En av dem som hadde møtt opp var professor i rettsvitenskap ved UiT, Peter Ørebeck.

Hans forskningsområde innbefatter i hvilken grad medlemslandene har innflytelse på politikken i EU.

– Jeg har lest igjennom arkiverte stortingsdokumenter for å finne ut hvor mye innflytelse byråkratene har på den endelige beslutningen. Min konklusjon er at i 95 % av sakene hvor vi har mulighet til å påvirke det, påvirker vi ikke resultatet i det hele tatt, hevder professoren.

Han mener derfor det blir tåpelig å snakke om hvordan et EU-medlemskap skal kunne gi oss mer innflytelse over beslutningene som tas.

– Det høres veldig fint ut å få sitte med bordet, men forskningen min viser at det jo ikke hjelper i noen stor grad, avslutter Ørebeck.

Ikke vunnet

Jubileumsstafetten er et landsdekkende arrangement som har pågått siden i juni i sommer. Ideen bak det hele er at det er 200 år siden grunnlovserklæringen samtidig som det er 20 år siden Nei til EU gikk seirende ut av Norges EU-kamp.

– Fellesnevneren for de to var at de var uttrykk for at folk krevde folkestyre. Vi har ikke lyst til at beslutninger om våre lover og regler skal detaljstyres fra Europa, mener Flåm.

Hun advarer imidlertid mot å tro at slaget er vunnet.

– Det er fortsatt mange veldig sterke krefter som ønsker at vi melder oss inn i EU. Samtidig har EU-motstanden aldri vært så høy i det norske folk som nå. Det som bekymrer meg er at frihandelsavtalen skal binde oss til å komme nærmere et medlemskap en vi ønsker.

Kritisk: Professor ved UiT, Peter Ørebeck er kritisk til argumentene om at Norge må bli medlem i EU for å få mer innflytelse.