Dyrebeskyttelsen Tromsø har også i år vært mange dyrs redning når sommerferien slo inn.

– Totalt har vi nå inne 153 katter. Så mange katter har vi aldri hatt inne samtidig før, sier Cecilie Johansen, styreleder i Dyrebeskyttelsen Tromsø.

79 katter har blitt tatt hånd om av Dyrebeskyttelsen i sommermånedene, i tillegg til 35 hunder som har hatt behov for fosterhjem.

– Det er vanlig at det er færre hunder enn katter, men i år har det faktisk vært veldig mange hunder inne. Vi får flere meldinger om dagen angående løshunder, enten traskende langs trafikkerte veier, eller som har kommet bort fra eieren sin på fjellet, sier Johansen.

Hovedårsaken er ifølge styrelederen av folk tar for lett på båndtvangen.

– Mange tror de har kontroll på hundene sine, men plutselig får hunden teften av noe og kommer bort fra eieren likevel. Mange ringer inn og er veldig bekymret, men vi ser også slepphendte gjengangere. Det har hendt at den samme hunden er funnet løs både åtte, ni og ti ganger, sier Johansen.

Mye sykdom

Kattenes sommer har vært preget av sykdom, og en stor andel av kattene som har blitt tatt hånd om av Dyrebeskyttelsen i sommer har hatt behov for behandling.

– Gjengangerne er diare, øremidd, øyebetennelse, luftveisinfeksjoner og dårlig tannhelse. Mange av kattene har blitt født utendørs, og slike sykdommer smitter lett mellom kattene.

Hjemløse dyr søker ofte til hverandre, og til uheldige oppholdssteder som søppelfyllingen.

– Det er ikke heldige omgivelser for dyr, og smitten sprer seg lett, sier Johansen.

Alle kattene, utenom de 13 som bor på Dyrebeskyttelsens hjelpesenter ved Prestvannet, har fått midlertidige fosterhjem, og de fleste er klare for å bli adoptert til et permanent hjem. I tillegg har de ti hunder og 15 smådyr i fosterhjem.

– Vi har et stabilt antall på rundt 100 fosterhjem, men det er ingen tvil om at vi trenger flere.

Ungene blir lei

På en gjennomsnittlig dag får avdelingen i Tromsø mellom 20 og 30 henvendelser per e-post i tillegg til mellom fem og 20 henvendelser på vakttelefonen.

Selv om folk flest, ifølge Johansen, har blitt flinkere til både å kastrere og ID-merke dyrene sine får de fortsatt henvendelser fra folk som ikke lengre ønsker å beholde kjæledyret.

– I sommer ble vi kontaktet av en familie som ba oss om å overta dyret deres fordi ungene hadde gått lei. I samme slengen er det de som ber om at vi tar inn et dyr, for eksempel et marsvin, samtidig som de heller vil adoptere en kattunge. Det er vi selvsagt ikke interessert i, for hva skjer når ungene går lei av katten, sier Johansen oppgitt.

Dyrebeskyttelsen strekker seg etter at dyrene skal ha det best mulig, og får de beskjed om at dyret avlives hvis det ikke overtas, tar de imot.

– Men i slike tilfeller gir vi uttrykk for at det er forkastelig behandling av dyr, forsikrer Johansen.

Leder Cecilie Johansen i Dyrebeskyttelsen Tromsø. Foto: Pia Engman