Kommunikasjonsrådgiver Sara Olsen i etaten understreker at Skatt Nord arbeider for likebehandling av alle skattytere og inngår ikke særavtaler med noen grupper eller enkeltpersoner vedrørende deres ligninger.

Granskes

Tidligere denne uken tok advokat Svein Kristian Wikstrøm, som representerer bedriftsidrettslaget, til orde for at skatteetatens granskning etter all sannsynlighet kun vil gå to år tilbake i tid.

Wikstrøm uttalte at han var i en tett og god dialog med Skatt Nord og kemneren. Årsaken til at skatteundersøkelsen ikke går lenger tilbake i tid, er - ifølge Wikstrøm - manglende mulighet til å konstruere gode nok regnskap. Den jobben er det daglig leder i Agio Forvaltning, Trond Fredriksen, som tar seg av på vegne av bedriftsidrettslagets medlemmer.

Ikke pliktig

- Om ligningen til en skattyter blir tatt opp til endring, beror på en konkret vurdering i den enkelte sak på bakgrunn av rettsreglene på området. Dersom ligningen endres, er ikke skatteetaten pliktig til å gå et bestemt antall år tilbake i tid. Det avgjøres fra sak til sak, sier Sara Olsen i en e-post.

Samtidig presiserer hun at Skatt Nord er underlagt streng taushetsplikt og kan derfor ikke kommentere eventuelle saker rundt Brann og rednings bedriftsidrettslag.

Ser alvorlig på det

- Det vi imidlertid kan si, er at på generelt grunnlag ser Skatt Nord alvorlig på tilfeller der det avdekkes inntekter som ikke er oppgitt til beskatning. I de tilfeller der det er gitt ufullstendige eller ukorrekte opplysninger, kan konsekvensene for den enkelte bli tilleggsskatt og i alvorlige tilfeller anmeldelse, sier kommunikasjonsrådgiveren.

Politiske reaksjoner

Når Skatt Nord gransker firma eller enkeltpersoner i skattesaker, er det ikke unaturlig å gå ti år tilbake i tid. Da det ble kjent at det kan ende med en søravtale for medlemmene i bedriftsidrettslaget til Brann og redning, kom også politiker Jens Ingvald Olsen (Rødt) på banen.

Til iTromsø gjorde kommunestyrerepresentanten det klart at han forventer at både byrådet, kemneren og Skatt Nord gjør sitt til at den pågående granskningen foregår slik omverden forventer og ikke bare to år tilbake i tid.

Siden 2001

Olsen konstaterer at dagens ordning med å betale enkelt medlemmer for ulike oppdrag som blir gjort - også ved bruk av brannetatens utstyr - har pågått siden 2001. I denne perioden har mange bedt om bistand fra bedriftsidrettslaget og betalt for oppdrag. I årenes løp har laget hatt millioninntekter uten at det er betalt avgifter og skatt for beløpene. Her sier advokat Svein Kristian Wikstrøm at de fleste medlemmene har holdt seg innenfor den aksepterte inntektsgrensen på 6.000 kroner årlig. Gruppen som nå granskes for beløp ut over det, utgjør en håndfull ansatte i brannetaten.