Det går en grense for de fleste. Etter å ha laget og – ikke minst – spist italiensk mat til den store gullmedaljen ble jeg matlei. Simpelthen. Jeg kunne ikke tenke meg å nok en gang hive meg rundt med antipasti, primo, secondo, contorni og dolce. Nok var nok – nå ville jeg bare trekke meg tilbake med en kopp te og en brødskive med leverpostei.

Derfor var det et lykketreff at min sveitsiske klassekamerat Matthias foreslo at vi skulle lage den italienske varianten av smørbrød – bruschetta.

Snacksy pålegg

Bruschetta er – enkelt fortalt – en grillet eller ristet brødskive som får et dekke av hva en måtte ha av hånden av snacksy pålegg.

Vi fant ut at vi skulle lage to varianter – en klassisk blings med olivenolje, hvitløk, salt, samt finhakket tomat og mozzarellaost. Den andre varianten måtte vi lenger ut til havs for å finne – det ble en skive med olje, hvitløk, salt, samt rucola, grillet zucchini og massevis med ferske sardiner.

Og slik går man til veie for å lage herlighetene.

Enkelt

Bruschetta con pomodore e mozzarella

• 2 skiver av eksempelvis landbrød – grilles eller ristes.

Skivene blir gnidd inn med et fedd hvitløk, får en spiseskje olivenolje rislet over seg og får strødd en klype salt over seg til slutt.

• Finhakk en eller to tomater – så modne som mulig.

Bland inn litt olivenolje i hakket, og det passer utmerket å blande inn basilikumblader (eller tørket basilikum).

• Dekk brødskivene med tomathakk og legg skivet mozzarelle på toppen. Litt pepper og ytterligere olivenolje.

Bruschetta con pesce, rucola e zucchini

• Grill og krydre brødskivene på samme måte som i forrige runde

• Grill (eller stek) tynne skiver med zucchini som krydres med salt, pepper og litt balsamico

• Dekk brødskivene med rucola, oppskåret zucchini og en solid dunge med sardiner. Og du får selvsagt problemer med å finne ferske sardiner i Norge, men bruk King Oscars minisardiner i olivenolje – de duger fint.

I glassene? Her i Siena går det – selvfølgelig – i Chianti-vin, men jeg kan tenke meg at en pils også vil passe bra.

Buon appetito!