Fyrsten vil ifølge Arctic Frontiers-konferansen sitte i panelet i debatten om Arktis søndag 18. januar. Han vil også delta på den politiske delen av programmet mandag 19. januar.

- Fyrst Albert har gjennom flere år vist stor interesse for Arktis, og han er også veldig opptatt av klima og miljø i den sammenhengen. Siden hovedtittelen på årets konferanse er klima og energi er vi veldig glade for at han kan bidra med sin erfaring og politiske tyngde, sier prosjektleder for Arctic Frontiers, Vibeke Tannvik.

Første kongelige besøk

De siste årene har konferansen jobbet mye med å bygge opp omdømmet sitt gjennom å invitere høyt profilerte gjester til å delt på Arctic Frontiers. Dette er imidlertid første gang de får kongelig besøk, siden starten på arrangementet, tidlig på 2000-tallet.

- Fyrst Albert skal delta på den offisielle åpningen av konferansen, og han vil også overvære den første dagen av selve konferansen. Vi har hatt mange høyt profilerte gjester de foregående årene, men dette er første gang vi får kongelig besøk, så dette er noe vi ser veldig fram til og som vi synes er veldig spennende, fortsetter Tannvik.

Les også: Arctic Frontiers får 600.000

Ifølge Olav Orheim, tidligere direktør for Norsk Polarinstitutt og debattleder under konferansen, har prinsen en sentral rolle i arktiske saker.

- Som statsoverhode kan han dele sine ideer og tanker med globale nøkkelpersoner. I tillegg skaper han en felles interesse for nordområdene og får spredt budskapet sitt til et større publikum grunnet kjendisstatusen, sier han i pressemeldingen.

Flere store navn

Ifølge Tannvik er fyrsten av Monaco bare det første av flere store navn som vil lanseres som deltakere på konferansen utover høsten. - Vi kommer til å slippe mange flere kjente navn på personer som skal delta ettersom vi nærmer oss januar, hevder prosjektlederen.

Les også: Representerer Norge på Europas største vitenskapsfestival

Det at de arbeider bevisst med å tiltrekke seg større internasjonale navn til konferansen byr imidlertid også på noen utfordringer. - Vi har de siste årene jobbet tettere og tettere med UD i forbindelse med de årlige konferansene. Når det kommer høyt profilerte gjester blir det noe vanskeligere å koordinere det i forbindelse med sikkerhet, men det er en konsekvens av en hyggelig utvikling, og det er en utfordring vi tar på strak arm, forteller Tannvik.

Følger Tradisjonen

Fyrst Albert har lenge interessert seg for livet nord for polarsirkelen og har flere ganger besøkt Finnmark. Hans tippoldefar, Prins Albert I, var særlig fascinert av oseanografi og nordområdene. Han var med på fire vitenskapelige ekspedisjoner til Svalbard og ga støtte til flere polfarere.

- Nå fortsetter oldebarnet hans arbeid og viser at Monaco ennå ser nordover, avslutter Tannvik.