Hurtigruten er gjennom sitt heleide datterselskap Spitsbergen Travel allerede godt etablert på øygruppa gjennom ekspedisjonsskipet "Fram". Nå skal også "Nordstjernen" gå i trafikk på Svalbard.

Satser strategisk

– Dette er en strategisk satsing for årene fremover. Med "Nordstjernen" kompletterer vi tilbudet på Svalbard. Med 3–4 dager på sjøen kan man i løpet av en langhelg få med seg fantastiske Longyearbyen og seilingen langs nordvestkysten. Dette er en nisje i ekspedisjonsmarkedet kun vi tilbyr, sier konsernsjef Daniel Skjeldam i en pressemelding.

"Nordstjernen" skal trafikkere øygruppa i hele juni, juli og august med seilinger på 3–4 sjødager, med ankomst og avgang Longyearbyen.

Suksess på Svalbard

– Svalbard og Spitsbergen Travel er svært viktig for konsernet. Vi er allerede den viktigste reiselivsaktøren på øygruppen, en posisjon vi nå styrker ytterligere. Vi har stor tro på at "Nordstjernen" skal gjøre suksess med sine ekspedisjoner på Svalbard, fortsetter Skjeldam.

Arktisk eventyr

"Nordstjernen" innleder sitt arktiske eventyr med en seilas fra Bergen den 1. juni. Da skal skipet innom fjorder på Vestlandet, Ålesund, Lofoten, Tromsø og Honningsvåg/Nordkapp før ferden går videre til Svalbard.

– Knapt noe skip har tjent norskekysten og Svalbard bedre enn fantastiske "Nordstjernen", og vi vet skipet vil bli tatt godt imot både i det norske og det internasjonale markedet, sier prosjektleder Hilde Fålun Strøm i Spitsbergen Travel.

Fredet skip

"Nordstjernen" gikk som hurtigruteskip fra 1956 til 2002 da hun ble tatt ut av ordinær rutetrafikk. Siden da har skipet vært brukt som erstatningsskip og da skipet fylte 50 år hadde hun tilbakelagt en distanse på 150 ganger rundt ekvator. I november 2012 ble skipet solgt til Indre Nordhordland Dampbåtlag som har oppgradert skipet i henhold til fredningsbestemmelser fra Riksantikvaren. "Nordstjernen" ble fredet i 2012 og man har blant annet tatt vare på Paul Gauguins kunstneriske utsmykking i trappen, spisesalen og førsteklassesalongen.