Vi spiser for lite grønnsaker og får i oss for mye sukker og mettet fett. Det nøyaktige antallet på hvor mange som dør av inaktivitet i Norge hvert år vet man ikke, men i USA antar man at 30 prosent av alle dødsfall skyldes inaktivitet. Skal man dra et anslag tilsvarende denne prosentandelen i Norge, hvor det i 2010 totalt døde 41.500 mennesker, betyr det at rundt 10.000 dødsfall i året skyldes inaktivitet.

Jeg opplever at begrepet folkehelse brukes ukritisk i mange sammenhenger der man snakker om trening og helse. Dette gir ikke alltid et korrekt bilde av hva fokuset er og hva det handler om når kroppsfokus og helse kan se ut til å stå i steil kontrast med hverandre? Så hvordan skal vi nå fram med å fremme en sunn helse og ha fokuset på fysisk aktivitet og trening i et helsefremmende perspektiv?

Hva er folkehelse og folkehelsearbeid?

Det er viktig å få fram en begrepsforklaring, for folkehelse handler om befolkningens helsetilstand og hvordan helsen fordeler seg i en befolkningen. Folkehelsearbeid er samfunnets totale innsats for å opprettholde, bedre og fremme befolkningens helse gjennom å svekke faktorer som medfører helserisiko og styrke faktorer som bidrar til bedre helse. Myndighetene tar blant annet tak i Helsedirektoratets rapport «Veien til bedre folkehelse i Norge». Det tas grep både når det gjelder lovgivning, økonomiske virkemidler som pris og avgifter, fysisk tilgjengelighet og utforminger som skal gjøre det lettere å velge de gode og sunne alternativene. Tiltak som for eksempel bygging av gang- og sykkelveier, økt sukkeravgift og avgifter på usunn mat skal bidra til helsefremmende prosjekter i kommunene.

Vår helsetilstand og våre utfordringer

Helsetilstanden i dag og de utfordringene vi møter er i all hovedsak knyttet til hvordan vi lever våre liv. De største risikofaktorene som røyk, alkohol, usunt kosthold, overvekt og inaktivitet påvirker hyppigheten av folkesykdommer. En av disse er hjerte- og karsykdommer som alene er dødsårsak til 35 prosent av alle dødsfall, mens omtrent 25 prosent av alle dødsfall skyldes kreftsykdommer. En annen stor utfordring er økningen av type 2-diabetes. Det som er viktig å fremme er at 80 prosent av hjerte- og karsykdommer og slag, type 2- diabetes, samt en tredjedel av alle kreftformer kan forebygges ved å redusere tobakksbruk, få et sunt kosthold, redusere alkoholforbruket – og sist, men ikke minst – å få opp det fysiske aktivitetsnivået.

Ta grep og forebygg!

Min anbefaling er at du tar grep om din helse og har et utgangspunkt om at din kropp skal være en kropp som skal fungere til det livet du ønsker å leve. Adferdsendringer og vaner er utfordrende å endre, men fullt mulig – du må bare ville nok. Å bestemme seg for å spise sunnere, og øke det fysiske aktivitetsnivået er to viktige faktorer å ta tak i. Å fremme en sunnere livsstil blir derfor en ekstremt viktig oppgave for oss enkeltmennesker og vårt samfunn. Fordi vi må og vi kan, for folkehelse handler om din og min helse.

Blogger Hilde Anita Sandvoll. Foto: Tom Benjaminsen