GRØNNÅSEN: Etter at planprogrammet for Barents stadion i Grønnåsen har vært ute til offentlig ettersyn, har det ikke manglet på merknader og innspill. Det skal ifølge planene investeres flere titalls millioner kroner i rulleskiløyper, stadion og skiløyper, idrettshus og hoppbakker.

Mange er imidlertid kritiske til at et mye brukt friluftsområde skal båndlegges til skiidrettsaktiviteter for relativt få medlemmer.

Går ut over mange

– Tromsø er ikke større enn at man vet hvor mange medlemmer hoppklubben har og hvor mange som skal bruke hoppbakkene. Er det rett å legge stadionet i nærområdet til mange småbarn som er ute i pulk eller på ski?

Det spør Astrid S. Buvik, leder i Mortensnes Velforening. Velforeningen mener tilretteleggingen for langrenn, skiskyting og hopp vil redusere Grønnåsen-områdets verdi for allmenn friluftsliv og fri ferdsel.

– Hensynet til befolkningen på Mortensnes, i Hamna og på Stakkevollan, som bruker området som friareal i dag, må veies opp mot medlemsmassen til de skiklubber som er primærbrukere av det foreslåtte anlegget, mener velforeningen.

Bekymret barnehage

De etterlyser bedre dokumentasjon på den uorganiserte bruken av området i dag, og foreslår ferdselstellere for å kartlegge bruken om sommeren og vinteren.

– Vi er ikke negative til at det skjer noe i Grønnåsen-området, men det må oppveies mot hvor mange brukere det planlegges for. Det er snakk om så pass store endringer at man vi vite konsekvensen av det man gjør, sier Astrid S. Buvik.

Velforeningen mener det er en fare for at bare deler av Barents stadion blir realisert på grunn av store kostnader til anlegg, vedlikehold og drift.

– Vi ønsker at det tas med i konsekvensutredningen en vurdering av dersom bare deler av det planlagte anlegget etableres, for eksempel færre hoppbakker og hvilken betydning det vil ha slik anlegget vil fremstå. Dette for å unngå at dagens friområde blir uopprettelig endret uten at de endelige planene oppnås, heter det i merknaden fra Mortensnes velforening.

Ekrehagen friluftsbarnehage vil også bli berørt av skianlegget. De viser i sine kommentarer til Barents stadion at de med sine 44 barn i alderen 1–6 år og 13 ansatte er storforbruker av friluftsområdet. De er bekymret for hva den planlagte utbyggingen av løypenettet vil ha å si for barnehageaktivitetene i området, og frykter for barnehagens fremtid.

– Vi er bekymret for barnehagens eksistensgrunnlag om vår friluftssatsing blir vingeklippet. Vi er særlig bekymret for hovedalternativet med en asfaltert og inngjerdet rulleskiløype som nærmeste nabo, skriver barnehagen.

De mener den inngjerdede rulleskiløypen vil frata barnehagen ski- og akebakken, turstier og skitraseer, gapahuken og Trollskogen.

– Dette er barnehagens egne, etablerte turmål og naturlekeplasser, som vi har brukt siden 1990-tallet.

Uheldig

Også flere grunneiere som blir naboer til det planlagte skianlegget er kritiske til at friarealet, som store deler av byens befolkning benytter seg av, blir forbeholdt én brukergruppe.

– Man åpner for å etablere et anlegg som hovedsakelig vil være forbeholdt én brukergruppe, på bekostning av allmennhetens frie bruk av området. Tiltaket vil, uavhengig av utbyggingsalternativ, føre til nedbygging og inngrep i dagens markaområde, skriver en privat grunneier og nabo i sin merknad.

– Vi synes det er uheldig at hele 71.300 kvadratmeter av det mest sentrale og mest brukte friluftsområdet på Tromsøya skal bygges ut på en måte som begrenser friluftslivet, rekreasjonsmulighetene og den allmenne ferdselen for tromsøfolk flest.

Det heter det i en felles merknad undertegnet flere naboer. I en annen nabomerknad reageres det på at det er bare de som er naboer som er kontaktet, til tross for at brukerne av området er langt flere enn de som bare bor ved området.

Kommer ikke til orde

– Vi synes det er merkelig at noen kan planlegge å beslaglegge store deler av friarealet som innbyggere av byen bruker på regelmessig basis. Vi synes allmennheten skal ha tilgang til friarealer, og ønsker ikke omgjøring av disse områdene fra friareal til idrettsformål, skriver de.

I den samme merknaden viser de til at friluftsområdet brukes av langt flere enn de som er medlem av for eksempel Tromsø Skiklubb.

– Vi har gjennom vår bruk møtt på ungdommer som sykler på stier, og vi har møtt på overvektige som på grunn av skam gjemmer seg når vi kommer løpende. Dette er områder flere grupper i samfunnet trenger, og de har ikke fått lov til å si sin mening her, da de ikke blir informert. Vi ønsker å beholde området som det er da det har viktige funksjoner for grupper som ikke er aktive andre plasser.

Klar holdning

UiT Norges arktiske universitet vil også bli nabo til Barents stadion. De har bedt om utsettelse på høringsfristen.

– Det er mange ulike meninger om Barents arena her, slik at dette er en sak som absolutt kommer til å kreve involvering av styret før den kan oversendes i noen form. Det må vel kunne sies at å være til sakens beste at en av de berørte grunneierne gis mulighet til å komme med en forhåpentlig klar holdning, skriver UiT i søknaden om utsatt frist.