– Vi kan jo begynne med den store og klassiske sykdommen, som er influensa. Influensaen kommer hvert år, gjerne rundt juletider. De siste årene har influensaen kommet like over jul. Grunnen til at influensa kommer hvert år er at viruset endrer seg litt for hvert år, og det dermed alltid er folk som er mottakelig, forteller kommuneoverlege Trond Brattland.

Han mener derfor det er viktig at de som står i risikogruppa bør vaksinere seg hvert år.

– Dette fordi det ikke er sikkert at fjorårets vaksine fungerer lengre. De som er i risikogruppa er særlig folk over 65 år, barn og voksne med kroniske sykdommer av forskjellige arter, samt gravide i de to siste trimesterne.

Les også: Tenk hygiene, unngå influensa.

Mildere

Brattland forteller at noen kan ha influensa med milde symptomer, men at de klassiske symptomene på sykdommen er feber, verk i kroppen, samt luftveis- og magesymptomer.

– I tillegg har vi de litt mer prosaiske høstsykdommene. Det går for eksempel alltid forkjølelsesvirus og magesyke. Magesyke er en typisk sykdom som går på vinteren, og som man ser i barnehagene. Forkjølelsesvirus er gjerne mildere enn influensa, og man har gjerne ikke så mye verk i kroppen, sier Brattland.

Her er det klassiske forholdsregler man burde holde seg til.

– God håndhygiene er viktig - at man vasker hendene med såpe og vann før måltider for eksempel. Sprit er faktisk ikke så effektivt mot en del virus.

Les også: Krafttak mot kols.

Irriterende

Høsten bringer også med seg mer irriterende plager.

– For eksempel kommer lusa typisk på høsten, gjerne når ungene kommer sammen på skole og i barnehage. Lus er en av de plagene som ikke er farlig, men som er irriterende. Vi kommer nok ikke til å blir kvitt lusa, og må leve med den. For å unngå lus er det jevnlig greiing som er viktig, sier Brattland.

Les også: Høysesong for hodelus.

Sunt kosthold

Kommuneoverlegen tror ikke på at man burde spise annerledes i høstmånedene, men heller at man holder et jevnt sunt og variert kosthold.

– Sunt kosthold er en god idé. I tillegg er det håndhygiene og litt flaks og uflaks som avgjør om man blir syk. Dessuten er det viktig å holde seg i aktivitet, selv når det blir mørkt og kanskje glatt ute. En halvtime aktivitet om dagen gjelder fortsatt. Og til sist en oppfordring: kun godteri på lørdager!