I forrige uke gjennomførte elevene ved Ekrehagen skole sitt bidrag til ADRA-Norge sin landsomfattende hjelpeaksjon. Resultatet av de rundt 80 elevenes innsats ble over 132 000 kroner som skal bidra til å utdanne lærere og at barn får gå på skole i Myanmar, tidligere kjent som Burma.

Marked for de yngste

De yngste elevene i 1. og 2.-klasse arrangerte marked der de solgte forskjellige varer som de hadde laget selv og med hjelp av foreldre.

– Vi solgte blant annet muffins, sjokoladekake, luer og ripssaft, forteller Lisa Sønnebø (6) og Ingvild Elise Lindekleiv (5).

Til sammen bidro 16 elver, med litt hjelp av foreldre og ansatte, til at markedet tjente 9000 kroner.

– Første- og andreklassingene har virkelig lagt ned en imponerende innsats. Sammen med foreldrene sine har de stått på og jobbet hardt i flere dager for å hjelpe andre barn på andre siden av kloden, sier inspektør ved Ekrehagen skole, Petter Moltzau.

Bøssebærere i øsende regnvær

Elevene fra 3. til 10. trinn tok også del i hjelpeaksjonen som bøssebærere. Innsamlingsrutene gikk over hele Tromsø, og i rundt tre timer i tre dager gikk elevene rundt med bøssene sine.

– Det kunne bli litt tungt mot slutten av dagene, og på onsdag høljet regnet ned i tillegg. Da ble vi skikkelig kald og våt, men da vi kom tilbake til skolen fikk varm kakao og boller. De fleste vi ringte på hos var veldig hyggelige og vi fikk inn mye mer enn det vi hadde trodd, forteller Alexi (9) og Kristina Viktoria (8).

– Vi på Ekrehagen skole vil takke Tromsøs befolkning for deres gavmildhet og omtanke. Vi ønsker også gjerne å takke alle foreldrene som har stilt opp som vakter, sjåfører, kokker og mye mer, sier inspektør Moltzau.

Støtte til utdanning

Pengene som Ekrehagen skole samlet inn går nå inn i nødhjelpsorganisasjonen ADRA Norges utdanningsprogram i Myanmar. ADRA bidrar til å bygge og reparere skoler, utdanne lærere, gi barn mulighet til å gå på skole og sikre deres utdanningsrettigheter i et land som lenge har hatt et undertrykkende militærregime.

– At vi som en liten skole i Norge kan hjelpe mange mennesker i Myanmar til å få samme mulighet til utdanning som vi har, synes jeg er flott, avslutter Moltzau.

SE WEB-TV: Søkkvåt innsamling

Et land i utvikling

Gry Haugen har tidligere vært ansatt i 13 år ved Ekrehagen skole, og er nå kommunikasjonsrådgiver i ADRA-Norge. Hun har med egne øyne sett hvordan situasjonen i Myanmar er og setter stor pris på bidragene som norske skoler kommer med til det fattige landet.

– Bidragene hjelper oss med å styrke utdanningen i Myanmar. Landet har tidligere vært under et strengt, undertrykkende militærregime, men har de siste årene tatt skritt i en mer demokratisk retning. For å styrke denne retningsforandringen mener vi at det er veldig viktig å kunne gi utdannelse til befolkningen. Vi ønsker også å sikre rett til høyere utdanning og at de som faktisk har fått utdanning får dokumentasjon på dette, det er ingen selvfølge i dag, forteller Haugen.