En meningsmåling gjort av Norfakta for iTromsø viser at 73 prosent av byens befolkning ønsker en homovennlig biskop i Nord-Hålogaland.

Svenn A. Nielsen, redaktør av Kirkenytt i Tromsø og vikarierende sogneprest i Malangen, er ikke overrasket.

– Nei, jeg er ikke det. Tromsø er kjent som en tolerant og homovennlig by. Det understøtter denne meningsmålingen, sier Nielsen.

Bare én av 10 tromsøværinger sier klart at de ikke ønsker en ny biskop som er for homofilt ekteskap – eller samkjønnet ekteskap som er den korrekte termen.

17 prosent svarer at de ikke har noen mening eller ikke vet hva de ønsker.

Ville gjettet

Det er tre kandidater som kan bli ny biskop i Nord-Hålogaland bispedømme. Tromsøs domprost Herborg Finnset har sagt at hun støtter homofilt ekteskap, mens de to andre kandidatene, Olav Øygard Og Hans Arne Akerø, er motstandere.

– Det var noe sånt jeg ville gjettet, ja. Det er hyggelige tall som stemmer med min oppfatning av hva tromsøfolk mener, sier Herborg Finnset til meningsmålingen.

Nielsen tror Tromsø-tallene er ganske representative for resten av bispedømmet.

– Ja, det tror jeg faktisk. Støtten til en biskop som er for samkjønnet ekteskap kan nok være lavere i områder i Finnmark og Nord-Troms, men at det er et flertall i Nord-Hålogaland for en homovennlig prest er jeg helt trygg på, sier Nielsen.

– Tromsø er nok mer radikalt og sekularisert enn andre deler av bispedømmet, selv om det i denne saken er litt vanskelig å si noe sikkert. Men kanskje hadde pila bikket andre veien i enkelte andre kommuner, sier Herborg Finnset, som for tiden fungerer som biskop i Nord-Hålogaland.

Nielsen er klar over at for eksempel læstadianerne ikke vil ha verken en kvinnelig biskop eller en biskop som godtar samkjønnet ekteskap.

– Derfor håper de nok at Øygard får jobben. Da får de i pose og sekk. Skulle Finnset bli biskop, blir de å ha et ikke-forhold til den nye biskopen, sier Nielsen.

Tør ikke spå

Han tør ikke å spå noe om hvem som til slutt blir biskop.

– Det kommer til å bli jevnt, men vi har aldri hatt en kvinnelig biskop her. Det er kanskje på tide nå. Og Herborg Finnset vil bli en utmerket biskop.

BISKOPEMNE: Tromsøs domprost Herborg Finnset er den eneste av de tre biskopkandidatene som er for homofilt ekteskap. Foto: Ronald Johansen Foto: Ronald Johansen