Nilsen har i lengre tid ønsket en dialog med kommunen angående hans forslag om å gjøre et utvalg av sine eiendommer i sentrum tilgjengelige for eldre og syke. Han mener tiden nå må være inne for handling i forhold til problemstillingen.

– Vi har slengt oss inn i denne debatten fordi vi eier en del sentrumsnære gårder og boliger som vi kunne tenkt oss å utnytte på en mer fornuftig måte. Jeg har jo fulgt med i debatten rundt omsorgsboliger, og det må kunne konstateres at det fins en stor etterspørsel, hevder hotelleieren.

Tvangsflyttes

Nilsen sier de allerede har hatt et langvarig samarbeid med kommunen som går ut på at diverse eiendommer brukes til kommunale formål. Han synes det er for dårlig at de eldre skal tvinges ut av sentrum.

– Se for eksempel bare på hva som skjedde med Otium. De eldre ble jo flyttet helt til Berg. Det er ikke akkurat drømmeplassen for eldre som kanskje kunne nytt godt av å ta seg en spasertur på kaia eller i sentrum, sier Nilsen oppgitt.

Han skulle ønske at de eldre kunne få oppleve mer valgfrihet i forhold til deres bosituasjon.

– Nå er det jo slik at de bare må ta til takke med det de får. Er det slik at de eldre bare skal tvangsflyttes ut på landet? spør han.

Mange boenheter

Eiendommene som Nilsen ønsker å gjøre tilgjengelige som omsorgsboliger er diverse bygårder i Nordre Tollbodgate, en bygård like vest for Skipperhuset, og en rekke hus og bygårder i nordenden av Mellomveien. Totalt dreier det seg potensielt om 200 boenheter ifølge Nilsen.

– Vi ønsker å utføre en del arbeid på noen av boligene, og det vil også kreve litt godvilje fra kommunen. Jeg har et hjerte som banker for de eldre, og jeg tror alle disse boligene ville egnet seg perfekt for dem, slik at også de kan ta del i et yrende sentrumsmangfold.

Tidkrevende prosess

Byråd for helse og omsorg, Kristoffer Kanestrøm, sier de er positive til alle løsningsforslag i forhold til boligproblematikken som kommer inn til dem.

– Alle initiativ som tas i forhold til omsorgsboliger i Tromsø er positive innspill i denne debatten. Det er ikke noen hemmelighet at vi mangler omsorgsboliger i Tromsø.

På forhånd har han imidlertid ikke hatt noe med denne saken å gjøre, og kan ikke love noe som helst i forhold hvor lang tid det vil ta å få på plass en eventuell ordning.

– Dette er noe som vi kommer til å se på i den nærmeste framtid, så vil vi gjøre våre vurderinger i forhold til det når det foreligger noen mer konkrete planer, avslutter byråden.

Utfordrer

Nilsen på sin side sier at prosjektet med å tilby boliger til eldre kan stå på egne bein, også uten at kommunen involveres. Han ønsker imidlertid at dette skal være noe som gagner hele byen

– Byrådet har snakket mye om forhøyning og fortetting i sentrum. Nå har jeg kommet med et innspill som går på det samme, og som kan komme byens eldre til gode. Ballen ligger hos kommunen, og jeg håper de også vil se verdien i det vi prøver å skape, avslutter Nilsen.

Engasjert: Jack-Arne Giæver Nilsen er svært engasjert i eldrepolitikken, og håper de kan dra nytte av eiendomsprosjektet sitt. Foto: Håkon Steinmo