Hvis man besøker området på Tomasjord er fjellet dominerende i landskapet bak huset som er lagt ut for salg. Derimot er ikke fjellet synlig i noen av bildene som er lagt ut i boligannonsen.

- Den dagen jeg tok bildene var det kraftig og tykk skodde, noe man ser på originalbildene. Dette gjør at fjellet ikke er synlig, sier fotografen bak bildene, Knut Jenssen i DNB Eiendom.

Sendt til redigering

Han påpeker videre at bildene blir sendt til Oslo-firmaet Invisio AS for å redigeres.

- Firmaet har lagt på blå himmel i ettertid og da kan konturene av fjellet forsvinne. Man ser ofte i boligannonser at også Tromsdalstinden forsvinner. Dette er en utilsiktet bieffekt av dårlige værforhold og den blå himmelen. De som redigerer bildene kjenner ikke til landemerkene i Tromsø, sier han.

- Stor forskjell

Helene Falch, regiondirektør i Forbrukerrådet i Troms og Finnmark, sier at de på generelt grunnlag mener at uansett om bildet er manipulert eller ikke, vil bilder som gir en feilaktig framstilling av husets plassering og sol-og skyggeforhold være svært uheldig.

- Det er temmelig stor forskjell på bildene. Særlig problematisk er det fordi forbruker ofte har svært kort tid på seg til å bestemme seg om de vil legge inn bud på huset eller ikke. Da har en kort tid på seg til å lese informasjon om boligen, stille spørsmål og på andre måter sjekke boligen grundig før man legger inn et bud, skriver Falch i en epost til iTromsø.

Ifølge Falch gjøres den formelle vurderingen av om dette er et brudd på Markedsføringsloven av Forbrukerombudet - som har tilsynsmyndighet med Markedsføringsloven.

Kan ikke konkludere

- Nå tar jeg forbehold om at bildene er tatt fra forskjellige vinkler. Vi har ikke behandlet denne konkrete saken og vi kan ikke konkludere om det er brudd på markedsføringsloven eller bransjenorm for markedsføring av bosted, skriver fagdirektør i Forbrukerombudet, Tonje Hovde Skjelbostad, i en epost til iTromsø.

Videre forklarer hun at på generelt grunnlag sier markedsføringsloven at markedsføring ikke skal være villedende. Dette er for boligannonsering utdypet i bransjenorm for markedsføring av bolig punkt 3.5.  Her står det ”avbilding eller illustrasjon av boliger må gi et objektivt og representativt bilde av boligen og/eller eiendommen.

- DNB Eiendom bør være godt kjent med kravene i bransjenormene og vurdere sine annonser opp mot denne. Verken næringsdrivende eller forbrukere er tjent med at det ikke er samsvar mellom bilder i boligannonsen og de faktiske forhold, sier hun.

-Uheldig tilfelle

Daglig leder i Invisio, Pål Roppen, forklarer at de bytter ut grå himmel i annonser med blå himmel på grunn av praktiske årsaker. Dette definerer de ikke som avvik fra markedsføringsloven. Han understreker at de ikke manipulerer bilder.

- Det som har skjedd i dette tilfellet er at det har vært tett og lavt skydekke på himmelen da bildet ble tatt. Ved en misforståelse har ikke det blitt informert om at tåken på bildet ikke skal fjernes, sier Roppen.

Han påpeker at de ikke var klar over at det lå et fjell bak tåken.

- Det er fysisk og tidsmessig avstand mellom redigerer og fotograf. Denne boligannonsen er et uheldig tilfelle og en feil som har skjedd, sier han.

Roppen sier at Invisio er påpasselige med at det ikke skal fjernes elementer som et fjell fra bildene.

- Vi laster opp omtrent 1 million bilder i året. Fra tid til annen kan misforståelser oppstå, sier han.

- I tilfeller som dette vil vi normalt fjerne bildet fra annonsen og det vil mest sannsynlig skje med denne annonsen, legger han til.

Ønsker ikke å kommentere

Tomi Christian Johansen som er daglig leder ved DNB Eiendom i Tromsø ønsker ikke å kommentere saken før han har snakket med Invisio.

- Det jeg kan si er at bilder skal aldri endres av noen karakter slik at eiendommen oppleves som noe annet enn det den er, sier Johansen.

Utgangspunktet: Dette bildet er originalbildet før det ble lagt på blå himmel. Som fotografen beskriver er det tykk tåke da han tok bildene. Foto: Knut Jenssen
TÅKE: Uten redigering ser man at fjellet ikke er synlig i bakgrunnen. Daglig leder av selskapet Invisio sier det er uheldig at det er redigert på blå himmel der fjellet skulle vært. Foto: Knut Jenssen
Bilde fra boligannonsen. Foto: Knut Jenssen
Bilde fra boligannonsen. Foto: Knut Jenssen