Selv har han dessverre ikke mulighet til å stemme. Skotske Jamie Michael Bivard flyttet til Norge for fire år siden, midt i finanskrisen. Her jobber han som artist og danselærer, men er godt oppdatert på politikken i hjemlandet.

- Jeg sier Ja til en løsrivelse, særlig etter mine erfaringer fra Norge. De mer sosialistiske verdiene her har overrasket meg positivt, og jeg har lært hvordan nasjonale verdier kan investeres bedre og fordeles mer rettferdig, sier Bivard.

JA og NEI

Folkeavstemningen om skotsk uavhengighet deler seg i to store grupperinger. ”YesScotland” og ”bettertogether” - som sier henholdsvis ja og nei til en løsrivelse.

I Skottland har partiet Scottish National Party (SNP) med partileder Alex Salmond jobbet over tid for skotsk uavhengighet fra Storbritannia. I 2011 fikk de 69 seter i det skotske parlamentet - en posisjon som har gitt dem styrke nok til å bidra til å presse fram folkeavstemningen som nå skal holdes.

På sin side er statsminister David Cameron tungt inne på NEI-siden til uavhengighet, noe som har kommet tydelig frem i de senere ukers utspill.

Fattigdom

Han refererer til at hele UK er blant de rikeste områder i verden, likevel så han mye fattigdom da han vokste opp i Glasgow.

- Med en løsrivelse har Skottland i høyere grad muligheten til å adressere samfunnsproblemer. Med lokalt valgte ledere, på vårt eget budsjett, sier Bivard.

Lokalt styre

Han er fornøyd uansett utfall. Det viktigste er at makthaverne i Westminster er tvunget til å forstå at Skottland ønsker en bedre og mer rettferdig delaktighet i politikken.

- Jeg var der i juli 1999, da Skottland fikk en egen regjering, sier Bivard.

Han refererer til et dikt av Robert Burns, ”A Man’s a Man For All That”, som ble lest opp den gang for 15 år siden.

- Det diktet talte virkelig til meg. Siden da har jeg vært sikker på at verdiene i Skottland, er det skotske folket. Da har det ikke så mye å si hvem som styrer.