11. august i år måtte gravearbeidet på tomta til Sommerlyst ungdomsskole brått stoppe opp, og politiet ble kontaktet. Rundt tre meter ned i bakken hadde det nemlig dukket opp en 75mm granathylse.

Hylsen viste seg å være tom og ufarlig, men det er ikke alltid slik.

Det dukker ofte opp levninger fra krigen, flere livsfarlige dersom de ikke håndteres riktig.

– Det skjer omtrent daglig at man finner etterlevninger fra krigen, dersom man ser hele landet under ett. Så langt i år har det kommet 301 anmodninger til oss fra politiet, og 23 av disse har vært i Troms, forteller orlogskaptein Wiggo Korsvik i Forsvaret.

– I grove trekk kan jeg si at Finnmark og delvis Troms er noen av de mest belastede områdene, legger han til.

Farlige funn

Funnene inkluderer alt fra flybomber, hylser, granater, håndgranater og øvingsammunisjon.

– Seinest på tirsdag hadde vi ett oppdrag for Troms politidistrikt. Da var det en kar som kom kjørende med 20 kilo dynamitt til lensmannskontoret i Bardu. Det er et eksempel på hvordan man ikke skal handle dersom man finner sprengstoff. Dynamitt er for eksempel fortsatt effektivt etter mange år, og samtidig veldig sensitivt, forteller Korsvik.

Dersom man finner etterlevninger fra krigen eller andre eksplosiver er oppfordringen fra Korsvik klar:

– Man må for det første ikke røre det. Deretter skal man merke seg hvor det ligger, kanskje har man GPS på telefonen, ta bilde og varsle disse dataene til politiet. Det er politiet som er eier av disse problemene så lenge det er utenfor militære områder, men politiet har få ressurser til å håndtere dette. Forsvaret strekker seg så langt vi kan for å hjelpe, og er det en akutt og farlig situasjon setter vi inn det vi kan, sier han.

Andre verdenskrig

Korsvik understreker at alle levninger fra krigen, eller andre eksplosiver er potensielt farlige.

– Det er farlig når det håndteres av ukyndige, og det er alle andre enn oss som har utdannelse til det. Av og til kan et lite pirk holde til at et eksplosiv går av. Det er helt umulig for folk å vite hva som er farlig og ikke. Sprengkraften i eksplosiver virker hele tiden, den går ikke ut på dato, sier han.

I tillegg forteller Korsvik at eksplosiver som ser små ut og kan oppfattes som ufarlige, kan være de mest ustabile og farlige.

– Det aller meste som dukker opp er etterlevninger fra andre verdenskrig, men det hender at det også er snakk om øvingsammunisjon som noen har tatt med seg hjem. For eksempel kan turgåere eller unger finne slikt i øvingsområder der det har vært benyttet.