Arbeidstilsynet setter i et brev til kommunen søkelyset på arbeidsforholdene ved barne- og avlastningsboligene.

En anonym tipser har fortalt om arbeidsuker på 70 timer og ansatte som nærmest må jobbe seg i hjel for å få institusjonen til å gå rundt.

– Selnes Barne- og avlastningsbolig har i flere år hatt store utfordringer knyttet til personalmangel grunnet høyt sykefravær. Nå har det gått så langt at tipser er bekymret for de ansattes helse, tordner Angela Westphal, tilsynsleder i arbeidstilsynet, i skrivet.

Får ikke fri

Av brevet går det fram at de ansatte må jobbe tre arbeidshelger på rad, jobbe 70 timer i uken til tross for at de kan være syke og utgjøre smittefare, og at nyansatte ikke får tilstrekkelig opplæring, og må gjøre selvstendige arbeidsoppgaver uten å inneha nødvendig kompetanse.

Arbeidstilsynet gjennomførte tilsyn ved institusjonen så sent som den 6. juni i 2013.

Ingen bedring

Som følge av tilsynet ble det gitt syv pålegg til arbeidsplassen. Flere av påleggene går på manglende kommunikasjon og samarbeid mellom ledelsen og de tillitsvalgte.

– Med bakgrunn i de pålegg som ble gitt og kommunens tilbakemelding, som gjorde at vi til slutt kunne avslutte saken, er det overraskende for Arbeidstilsynet at situasjonen er slik tipser har hevdet, skriver Westphal.

I avslutningen skriver hun at hun forutsetter at kommunen iverksetter de nødvendige tiltak for å rydde opp i saken.

Alvorlig

Byråd Kristoffer Kanestrøm hevder at kommunen gjør akkurat det. Han har gitt føringer til administrasjonen om at noe må gjøres. Han hevder de nå har satt i gang en prosess hvor de har involvert tillitsvalgte og fagforeninger for å finne en løsning på saken.

– Jeg ser svært alvorlig på de forholdene som har blitt avdekket, og vi vil prioritere å finne en løsning på denne saken så fort som mulig. Det er klart at det er uholdbart både for de ansatte og de som bor der, fastslår byråden.

Ikke godt nok

Når han blir konfrontert med spørsmål om hvorfor det fortsatt er så dårlige arbeidsforhold ved omsorgsboligene på Kvaløysletta, siden det har vært et kjent problem i så lang tid, svarer han at de tiltakene som har blitt gjort rett og slett ikke har fungert.

– Vi vil se på saken og ta grep for å få bukt med problemet, fortsetter han, uten at han vil si konkret hva disse tiltakene vil gå ut på.

Uholdbart: Kristoffer Kanestrøm er enig i at forholdene er uholdbare og hevder de jobber med å finne løsninger på saken. Foto: Ronald Johansen. Foto: Ronald Johansen