Det er syv–åtte uker siden avsløringen i Harstad.

Da ble Lorentsen og to andre fra mannskapet stoppet og promilletestet av politiet. Mannskapet ble fortalt at resultatet av testen skulle være klart i løpet av to–tre uker. Til nå er ingenting skjedd.

To Harstad-turer

– For meg gikk det fem–seks uker før politiet tok meg inn til avhør. For de to andre skjedde det først denne uken.

Roar Lorentsen har vært to turer i Harstad for å få ut opplysninger om promilleresultatet og eventuelt vite hvordan etterforskningen går.

– I stedet ringte politiet arbeidsgiveren min og la ting ut på Twitter. Først da jeg satte hardt mot hardt, fikk jeg – over telefon – vite at jeg hadde 0,23 promille. Om det er riktig, vet jeg ikke.

Underlig

50-åringen finner politiets fremgangsmåte særdeles merkelig.

– Jeg kan ikke fatte hvorfor rederiet får disse opplysningene. De er ikke part i saken og burde strengt tatt vært holdt utenfor til det endelige resultatet foreligger.

Sist mandag gikk suspensjonen av Roar Lorentsen ut. Da hadde han tenkt å stille på jobb, men valgte i stedet å ta en telefon til arbeidsgiveren.

Rekommandert brev

– Min henvendelse skapte en viss oppstandelse. Senere på ettermiddagen fikk jeg en telefon tilbake om at en rekommandert sending var på vei – noe jeg tror er avskjedigelsen.

50-åringen understreker imidlertid at han ikke vil godta en slik avgjørelse – i alle fall ikke før etterforskningen er unnagjort og de endelige konklusjonene foreligger skriftlig.

– Slik saken står nå, har Boreal ikke noe grunnlag for å bli kvitt meg.

Tar konsekvensene

Når det er sagt, sier Lorentsen at han vil ta konsekvensene av sine handlinger.

– Dersom promilleresultatet på 0,23 promille er endelig, har jeg overtrådt grensen på 0,2.

– Men her vil jeg presisere følgende:

– Jeg har ikke gjort noe straffbart fordi jeg aldri gikk om bord i fartøyet.

– Jeg har heller ikke brutt avtalen om åtte timers pliktmessig avhold før arbeidet startet.

Spiste middag

Det begrunner han slik:

– Da vi fortøyde i Harstad, gikk vi ut for å spise middag. Da drakk jeg blant annet vin til maten. Men vi trakk oss tilbake ved 22-tiden og selv var jeg i seng før klokken 23.00.

Videre forteller Lorentsen at han neste morgen luktet alkohol av de to andre.

– Vi bestemte å meddele rederiet om at vi ikke kunne føre båten til Tromsø. Derfor gikk de to andre om bord for å ringe med vakttelefonen. Men så langt kom de ikke før politiet ba om en promilletest.

Foreslo blodprøve

Roar Lorentsen ble først bedt om å blåse mens han var i rederiets hybelhus. På kaien ble han bedt om å gjenta prosessen.

– Men da klikket instrumentet. Derfor foreslo jeg å avlegge en blodprøve. Og slik ble det, sier tromsømannen.

I ettertid har han følelsen av å bli stemplet som en kriminell. Han er også forundret over måten politiet har behandlet ham på og hvordan saken er håndtert.

Har ingen sak

– I mine øyne har de ingen sak. Jeg har ikke ført noe fartøy, men befant meg på land. Der var det heller ikke passasjerer om bord.

– Derimot har jeg brutt rederiets regelverk – noe som jeg skjønner får konsekvenser. Men den tabben skal jeg stå for, sier Roar Lorentsen.

Politiet troppet opp på hurtigbåtkaien og promilletestet mannskapet. Foto: Andreas Isachsen