Klokka 10.00 torsdag formiddag arrangerte fylkesråd for samferdsel Ivar B. Prestbakmo pressekonferanse om "Handlingsplan for fylkesveier i Troms 2014-2017".

Her informerte han om den trange situasjonen fylkeskommunen nå er i.

- Jeg visste vi hadde store utfordringer da jeg tok over som fylkesråd. De utfordringene er ikke blitt mindre, åpnet Prestbakmo, som referer til at det er avdekket store kostnader.

En nasjonal rapport i 2013 avdekket nemlig et etterslep på vedlikehold på 6-8 milliarder kroner i Troms fylke og 50-70 milliarder nasjonalt.

- I løpet av 30 år er det bygd mye nytt, både nasjonalt og på fylkesnivå. Dette koster penger å vedlikeholde, noe man ikke har tatt stor nok høyde for. Nå kommer konsekvensene av dette, noe som gjør at handlingsrommet vårt for de neste ti årene er svært begrenset, forklarer fylkesråden.

Store kutt

Det er ventet store kutt for å håndtere disse økonomiske utfordingene.

- Først og fremst er vi nødt til å legge om strukturen, slik at kun pågebynte prosjekter og allerede godkjente prosjekter er med i handlingsplanen. I tillegg er vi blant annet nødt til å kutte drastisk i asfaltbudsjettet. Nå er dette på 105 millioner, men i  2017 kan dette være nede på rundt 50 millioner, forteller Prestbakmo.

Årets totale samferdselsbudsjett i Troms vil være på rundt en milliard.

Kvaløyforbindelse

For Tromsø vil kuttene bety at man ikke vil kunne sette i gang nye store veiprosjekter.

- I planen er det i Tromsø prioritert å jobbe med det kollektive transportnettet, gang- og sykkelveier, en ny Kvaløyforbindelse og tverrforbindelse i tunnel, sier Prestbankmo, før han legger til at Tromsø også har behov for en såkalt bymiljøavtale:

- Dette er noe som har vist seg lønnsomt i andre store byer som Trondheim og Bergen.

Skredtårn

Et annet punkt fylkesråden drar frem er satsning på skredsikring. Her trekker han blant annet frem såkalte skredtårn som et aktuelt tiltak.

- De er prøvd ut i Alpene og andre steder i verden. Det utløser sprenginger over snøen, slik at skredet utløses på ufarlig vis. Dette vil også kunne koste en brøkdel av andre skredtiltak, forklarer Prestbakmo.

Fulges tett opp

Prestbakmo forteller også at fylkesrådet vil følge handlingsplanen tett opp årlig, for å se at den henger på greip med budsjettet og situasjonen man er i.

En ny handlingsplan vil også utvikles til 2018-2021.