På torsdagens pressekonferanse, arrangert av fylkesråd for samferdsel Ivar B. Prestbakmo, ble "Handlingsplan for fylkesveier i Troms 2014-2017" lagt frem.

Fikk avslag

På listen over fylkesrådets planer for Tromsø, ligger også ønske om bymiljøplaner.

- Tromsø er en av ni byer som i utgangspunktet er kvalifisert til flerårige bymiljøplaner. Vi har søkt før for Tromsø, men fikk avslag. En slik bymiljøplan vil innebære noen hundre millioner over fire års tid til tiltak som legger til rette for kollektiv, gående og syklende, forklarer Prestbakmo.

I handlingsplanen står det at fylkeskommunen, Tromsø kommune og Statens vegvesen må jobbe sammen for å få til en bymiljøavtale for Tromsø.

Likevel mener Prestbakmo at Tromsø allerede er en av Norges beste på kollektivtransport.- Tromsø er ypperlig egnet for kollektivtransport og er en av landets beste på byer på busstransport, til tross for at vi ikke har hatt en slik flerårig bymiljøavtale. Det er jo et paradoks siden vi ikke har noen ekstra ressurser til å videreutvikle infrastruktur med tanke på kollektiv.

26,1 milliarder

I en pressemelding fra regjeringen fra i fjor, står det at i tiårsperioden 2014-2023 er det satt av 26,1 milliarder kroner til helhetlige bymiljøavtaler og belønningsordningen for bedre kollektivtransport og mindre bilbruk i byområdene.

- I Tromsø er dette en ekstra satsing for ekstra tilrettelegging, for å gjøre en av landets beste kollektivbyer enda bedre, mener Prestbakmo.

Fylkesråd Ivar B. Prestbakmo under dagens pressekonferanse. Foto: Tom Benjaminsen