Ola nordmann kaster i gjennomsnitt 46,3 kilo mat årlig som kunne blitt spist. Torsdag formiddag kunne kunder på Jekta storsenter i Tromsø med egne øyne se hvor mye mat dette tilsvarer.

Forbrukerrådet og Matvett hadde sammen samlet inn 46,3 kilo mat på et bord på storsenteret. På den måten kunne forbipasserende selv se hvor mye mat som kastes samtidig som det ble gitt råd om hvordan rester og gammel mat kan nyttiggjøres i stedet for å havne i søpla.

SE VIDEO: Se stjernekokken avsløre sine tips

Enkle grep

– Det er flere enkle grep som hver og en av oss kan gjøre for å nyttiggjøre maten vår bedre. Ved å passe på at man ikke lager for mye mat, oppbevare rester riktig og fryse ned mat vi ikke har tenkt å spise i løpet av dagen eller neste dag, sparer man både penger og miljø. På hjemmesidene våre kan man også finne en rekke oppskrifter på deilig mat med rester som ingredienser, forteller Helene Falch, regiondirektør i Forbrukerrådet Finnmark og Troms.

Store konsekvenser

Mange tenker nok ikke over det når man kaster det man ikke orker å spise opp på middagsfatet, men ifølge Falch har nordmenns kastevaner store konsekvenser både for miljøet og privatøkonomien.

– Unødvendig matavfall skaper først og fremst mye forurensing ved transport. Hvis folk hadde kastet mindre mat, ville det vært mindre behov for å frakte mat til butikkene, og for søppelbiler til å komme og hente folks matavfall., forteller Falch.

Ifølge Forbrukerrådet merkes kastevanene godt på privatøkonomien dersom man gjør grep. En gjennomsnittlig norsk familie kan spare mellom 14 000–16 000,- kroner ved å kaste mindre mat.

–Nordmenn har det for godt

Blant de mange forbipasserende har pensjonist Vigdis Ørum Pettersen stoppet opp for å se nærmere på matbordet. Hun synes det er fryktelig at det kastes så mye mat.

– Jeg visste at vi sløste mye med maten vår i Norge, men at det var så ille hadde jeg ikke trodd. Vi bør alle gå i oss selv og tenke på hvor godt vi egentlig har det i Norge før vi bare kaster god mat rett i søpla, sier Ørum Pettersen med en alvorlig tone, som selv har tenkt å kaste mindre mat når hun kommer hjem.