Høyre og Regjeringen – begge med partileder og statsminister Erna Solberg i spissen – bør snarest legge OL i Oslo 2022 død. Folket har talt: Dette vil vi ikke!

Både Solberg og idrettspresident Børre Rognlien har gitt uttrykk for at et OL i Oslo 2022 betinger ja-flertall i folket – sistnevnte tallfestet det sågar til minst 60 prosent ja. Nå er det under 30 prosent av befolkningen som vil ha et OL i Oslo i 2022.

Og støtten synker for hver meningsmåling som kommer. Ledere med integritet i orden bør følge opp når de uttrykker seg så klart!

I stedet prøver Børre Rognlien nå å gjøre nordmenn til «dobbeltmoralske» fordi vi liker OL, men ikke støtter Idrettsforbundets og Oslos OL-planer. Det faller på stengrunn. Norge er i særklasse best i verden til å invitere til idrettsfest. Derfor hjelper det også lite å beskylde nordmenn for å være snyltere for å få det tredje OL på bare 70 år til Norge. Folket har bestemt seg.

Det er – slik jeg ser det – flere grunner til at Norges befolkning sier nei til OL i Oslo 2022:

• Offentlige kostnader på minst 21,7 milliarder – eller cirka 4.500 kroner for hver eneste nordmann – en regning hvor vi har ingen garanti for hva som blir den endelige sluttsummen.

• Den offentlige utgiften gir oss svært lite varige verdier. Bare 3,7 milliarder brukes til idrettsanlegg. Det er en pengesum vi hadde fått mye mer glede av hvis vi i stedet bygde nøkterne haller og løkker, i stedet for de gigantiske anleggene et Oslo-OL utløser.

• Det er sterk motstand i folket over hele landet og sterk motstand blant alle politiske partier – og motstanden er sterkest på grasrotnivå. 7 av 8 ungdomspartier sier nei.

• En norsk søknad legitimerer dagens IOC-velde. Thorvald Stoltenberg – tidligere medlem av IOCs ekspertgruppe for reform – sier det er nettopp ved et nei til Oslo-OL vi kan påvirke IOC i en bedre retning. Et nei vil hjelpe IOC å ta alvoret inn over seg.

• En idrettsledelse som både har mistet kontakt med folket, og med grasrota i egen organisasjon. De er langt unna den folkelige ledelsen som tidligere populære idrettsledere som Hans B. Skaset og William Engseth sto for. Idrettsforbundet har for lengst glemt at et vinter-OL skal være en samlende folkefest – ikke et intrikat lobbyprosjekt mot en klar folkevilje.

Idrettsforbundet kan gjøre det lettere å gjenoppbygge sitt omdømme ved selv å trekke søknaden. Gjør de ikke det så håper jeg – og velger inntil videre også å tro – at Høyre og Regjeringen tar til vettet. Høyre skal stå for en ansvarlig økonomisk politikk. Da bør man ikke velge en ubegrenset statsgaranti og et ukjent antall milliarder til en folkefest mot folkets vilje. Ressursene bør brukes på flere anlegg til breddeidretten, en bedre skole, sykehjemsplasser og mer til veier/samferdsel.

«Lytt til erfarne fjellfolk» lyder en fjellvettregel. Jeg sier: Lytt til Thorvald Stoltenberg og Kåre Willoch!