Og målet er av det hårete slaget: de tre lærerstudentene skal bestige den høyeste toppen i alle de europeiske landene – til sammen 50 stykker. Prosjektet kaller de ”European Peak Challenge”.

Til nå har de kommet godt i gang, og har besteget alt fra Monacos beskjedne Chemin des Révoires (163 m.o.h.) til Tysklands Zugspitze (2962 m.o.h.).

– Det hele startet da Tor-Arne var på Kebnekaise i Sverige i august 2012. På toppen ble ideen om å bestige alle de høyeste toppene i Europa født. Vi møttes da vi begge begynte på lærerhøyskolen, og han fortale om ideen, forteller Andrej Verstad.

Veldedighet

I fjor sommer begynte kameratene å bestige fjell, og endte med 11 fjell i løpet av sommeren.

Men målet i prosjektet er ikke bare å utfordre seg selv – guttene vil også gjerne samle inn penger til veldedighet.

De har valgt seg ut veldedighetsfondet til Møre Folkehøgskule, der Verstad tidligere har studert. Pengene skal brukes til ulike prosjekter i Afrika.

– Jeg tenkte at i stedet for å lage en blogg kunne vi lage et skikkelig prosjekt for en god sak. På nettsiden vår kan man donere penger til Afrikafondet.

Til nå har guttene besteget 30 topper.

– Det har vært et eventyr uten like. Da vi begynte var vi ganske ferske på toppturer. Nå har vi fått en god del erfaring med å reise og gå på toppturer og har fått naturopplevelser uten like. Soloppgangen på toppen av Irland, for eksempel, sier Verstad og understreker at de alltid har vært nøye på sikkerhet og kursing før toppturene.

– Det er en del farlige topper og vi har høyt fokus på sikkerhet og å vurdere riktig, sier han.

Roer ned

Nå vil guttene roe litt ned på turgåingen og fokusere mer på kjernen i prosjektet: å samle penger til Afrikafondet. Dét samtidig som de forbereder seg på de mer krevende toppene i Europa.

Europas høyeste fjell, Elbrus i Russland, er for eksempel over 5.600 meter høyt.

– Responsen på prosjektet har vært stor og positiv. Til nå har vi vært mer opptatt av å gjennomføre prosjektet, enn å spre ordet, men familie, venner og andre friluftsinteresserte har bidratt, sier Verstad.

EN AV 50 TOPPER: Her poserer kameratene Andrej Verstad og Tor-Arne Gyth på toppen (til høyre), sammen med xx på den 1831 meter høye Dinara i Kroatia. Foto: Privat