Mens vi nærmer oss vinteren, blir kveldene mørkere og mørkere. Det merkes utendørs, men også på kommunens nettsted gatami.no. Her kan beboere i kommunen melde om stort og smått som de ønsker at kommunen skal gripe fatt i – deriblant mørke gatelykter.

Per fredag lå det rundt 15 henvendelser på nettsiden omhandlende mørke gatelykter.

– I tillegg kommer det jo en del henvendelser inn direkte til oss i Bydrift, forteller enhetsleder Dag Ivar Andreassen.

Ute av drift

– Det er mange steder det er mørkt. Normalt klarer vi ikke å holde lys i absolutt alt av gatelys i et så stort gatelysnett til enhver tid. Mellom 4 og 5 prosent vil være ute av en eller annen årsak, forteller han videre.

Årsakene kan være graveskader, lynnedslag, eller annet.

– I tillegg er kapasiteten til å håndtere dette begrenset. Derfor skal vi nå doble elektrikerstaben vår - vi går fra én til to elektrikere.

Gamle lykter

Den nye elektrikeren skal ansettes innen kort tid.

– Vi har et gammelt gatelysnett i Tromsø. Enkelte steder, som på Kvaløya, er lyktene mellom 30 og 40 år gamle, og vi må holde lys i dem inntil man kan bytte dem ut. Det er en stor belastning for bare en elektriker, sier Andreassen.

Etterhvert som det blir mulighet ønsker Bydrift å bytte til led-lys i alle lyktestolpene.

– Led-lysene har lengre levetid enn de eldre pærene, og er heller ikke så sensitive. Dette krever store investeringer, ettersom hele armaturet må byttes ut, men vi jobber med saken, forteller Andreassen.

Ofte gir byboerne beskjed til Bydrift om enkeltpærer som har gått.

– Når vi kjører ut med team tar vi område for område. Vi kan ikke kjøre ut for enkeltpærer. Det er vanskelig, for alle mener jo at deres gatelys er viktigst. Vi ønsker jo ikke at det skal være mørkt, men vi har den kapasiteten vi har, og det skjer mye i løpet av en dag. Vi håper på midler til å få nye systemer inn i gatelysnettet, sier Andreassen.

– Tar tid

Byråd for byutvikling, Britt Hege Alvarstein (Frp), opplyser at hun er klar over behovet for fornying i gatelysnettet.

– Vi ser at det er behov for utbedring, men politikk er prioritering, sier hun.

– Dette vil nok bli gjort som sektorvise utskiftninger. Noe er i gang, men det vil ta tid.