Søndag, to dager før klimatoppmøtet i FN i New York, vil mennesker over hele verden delta i Folkets marsj for klima. Marsjen avholdes også i Tromsø.

– Millioner av mennesker over hele verden vil gå en marsj to dager før klimatoppmøtet i FN. Dette for å vise FN-toppene at folk bryr seg om klimaet, sier Klaus Løkholm Bergli, arrangør i Tromsø.

Bergli er medlem i organisasjonen Avaaz som er initiativtaker til denne verdensomspennende marsjen, og bestemte seg for at Tromsø måtte være med.

– Ingen ville arrangere dette, så da gjorde jeg det, konstaterer Bergli.

Vil vise at folk bryr seg

Marsjen har et tydelig mål på verdensbasis.

– Vi vil vise verdens ledere at folk over hele verden bryr seg om klima. Vi ønsker en 100 prosent fornybar verden. I dag bruker vi mer enn vi har av jordas ressurser og dette må det skje noe med nå, sier Bergli.

For å få FN til å ta tak i klimaproblematikken skal digitale virkemidler tas i bruk.

– Det vil bli tatt bilder og film fra marsjen over hele verden som skal sys sammen til en presentasjon. Denne skal vises på klimatoppmøtet og illustrere hvor mange millioner mennesker som faktisk engasjeres av dette, legger Bergli til.

Gjort alt selv

I Tromsø er det sendt ut over 2.000 invitasjoner til marsjen og Bergli har med glede stått for alt forarbeidet selv.

– For meg personlig er det viktig å være bevisst på hva jeg kan gjøre i min hverdag for miljøet, og dette er en del av det, begrunner Bergli.

Og er helt tydelig på hvorfor marsjen er viktig.

– FN tror ikke vi er mange nok i verden som bryr oss, men på søndag har vi en enestående sjanse til å vise at de tar feil. Dette med den største mobiliseringen for klima i historien.

Marsjen skal gå fra Stortorget i sentrum kl. 13.00 på søndag.