Fredag kunne Ishavskraft fortelle om sine prognoser for markedet de neste fem årene. Selv om mye kan endre seg plutselig, ser fremtiden lys ut med tanke på strømprisene.

– Det er selvfølgelig mange faktorer som kan påvirke prognosene, men slik det ser ut i glasskula akkurat nå, så vil vi få stabile og lave strømpriser fremover, sier markedsdirektør Stig A. Hanssen.

Forutsett at det ikke skjer noe drastisk, ser han for seg at årsprisen vil holde seg på mellom 25 og 30 øre  pr kilowattime de kommende årene, med muligheter for visse unntak i korte perioder.

Været påvirker

Markedsanalysen tyder på et stabiltt nivå på strømprisene, men det som kan påvirke dette er værbildet.

– Nedbør er en viktig faktor i et vannkraftdominert kraftsystem, som det nordiske kraftmarkedet er. Får vi en periode med lave temperaturer og tørt vær vil det være med å sende prisene oppover fordi vi tapper ned vannmagasinene inn mot vinteren hvor forbruket normalt stiger, forklarer Hanssen.

Prisen på kraft levert i 4 kvartal i 2014 har for eksempel sunket de siste dagene basert på at et lavtrykk med mye nedbør er på veg de neste 14 dagene.

Kulde

Forbruket av strøm vil for øvrig også påvirke prisene, noe som igjen er avhengig av nettopp været.

– Vi bruker mye strøm til oppvarming i Norden og får vi for eksempel en veldig kald og lang vinter, vil dette gjøre at forbruket vil øke, og prisene deretter. En lang periode med kaldt og tørt vær kan gjøre at prognosene endrer seg litt men vi tror ikke på store utslag for årsprisene, forklarer markedsdirektøren.

En rekke andre faktorer kan også påvirke det hele, men Ishavskraft tror vi får forholdvis stabile priser i årene som kommer.

Bruk mindre

Selv om vi trolig vil få behagelige strømpriser fremover, ønsker ikke Hanssen at man skal ta av med forbruket. Snarere tvert imot. ] – Selv om vi i teorien vil tjene mer på at kundene våre har et høyt forbruk, er ikke dette noe vi ønsker. Vår satsing er på fornybar energi, og fornuftig strømbruk. Vi tenker slik at det er bedre å hjelpe kundene våre til å få lavt forbruk og en lavere strømregning, det tjener både kunden og miljøet på, forklarer Hanssen.  Han mener det er relativt enkelt å redusere forbruket uten å redusere komforten:

– Det handler om de små enkle tingene i hverdagen, som å stå litt kortere i dusjen, ikke ha på full varme i rom man ikke bruker, slå av lyset når du forlater et rom, trekk ut støpselet når du er ferdig å lade PC eller telefon også videre, sier han.