Lørdag var det nemlig duket for et lynkurs i partering av lam på Stortorget i sentrum. Grov- og finpartering, samt bruk av de ulike delene av et lam var det som sto på menyen.

– De første lammene har akkurat kommet inn i butikken, fabrikken tok nylig imot 150 dyr, et tall som øker oppover mot 500 i løpet av kort tid, sier Rune Tobiassen, som jobber i fabrikken.

Og med et stort lam på hele 22 kilogram på bordet fyrte Tobiassen løs med kollega Bjørn Pedersen til å forklare gangen i det hele på siden.

Populært med filet

Ifølge Tobiassen og Pedersen er lammekjøtt anvendelig til det aller meste.

– Om sommeren griller du det, om høsten koker du det, i jula kan det også nytes. En god stek passer til enhver anledning en kan tenke seg, sier Pedersen, som jobber i selve butikken.

Etter det han erfarer er det lammefilet med fettkappe som er mest populært, til tross for at bransje og butikk er svært så sesongbetont.

– Lammet går uansett uten problemer. Nå er det straks høysesong for fårikål, så det tar seg nok opp, sier Pedersen.

Bruk hele lammet

De to Mydland-arbeiderne anbefaler å gå til innkjøp av et helt lam for å kunne benytte alle delene – også beinet, som kan brukes når man koker kraft.

– Det viktigste er at kniven følger beinet, og så lenge man ikke er redd for å prøve og innser at ting tar tid, går det bra, oppfordrer Tobiassen.

– ”Det skal være så lite kjøtt igjen på beinet at flua sulter i hjel”, pleide læreren min å si. Det man ikke vil spise selv, vil ingen andre spise heller, legger Pedersen til.

Urtefavoritter

Også når det kommer til selve utførelsen av parteringen har guttene flere tips å komme med.

– En god kniv er alfa og omega. Med godt utstyr kommer man langt, selv om man er dårlig å skjære kjøtt, mener Tobiassen.

Det slenger Pedersen seg på.

– Bevaring av kjølekjeden og hygiene er også viktige faktorer. Når det kommer til urter er favorittene timian og rosmarin, eventuelt også hvitløk, sier han.

Og de ferdigparterte delene ble selvsagt delt ut til noen heldige publikummere som fikk med seg hovedingrediensen til en kulinarisk middag.

– Jeg har plukket poteter helt selv som vi skal spise med lammet, sier Ylva (6), som fikk med seg en ytrefilet.

– Det er veldig fint for henne å få se hvordan man behandler kjøttet og at det ikke blir noe igjen, sier pappa Jan-Tore Fjellstad og henviser til det tømte bordet.

SAGES AV: Rune Tobiassen ved Mydland AS sager til for å få partert alle delene av lammet. Foto: Dana Meknas
FIKK YTREFILET: Ylva (6) fikk med seg en ytrefilet hjem etter lynkurset i partering av lam. Den blir middag sammen med potetene hun plukket tidligere samme dag. Foto: Dana Meknas