Europeisk mobilitetsuke markerte sin slutt utenfor Tromsø bibliotek og byarkiv lørdag formiddag. På standen var Framtiden i våre hender Nord på plass, og med seg hadde de intet mindre enn fire elsykler til prøving.

– Elsykkelen er lite utbredt både i Tromsø og i Norge generelt. Salget i dette ganske land er på én prosent, i Østerrike eller Nederland ligger salget på 30 prosent, sier daglig leder i organisasjonen, Svein Gunnar Karlstrøm.

Raskere enn bilen

Karlstrøm er selv stolt eier av en elsykkel, og mener det er hans primære transportmiddel.

– Det er ikke bare en sykkel, det er en måte å komme seg fram på, både til butikken og barnehagen. Hos meg står bilen for det meste stille, forteller lederen.

Han skal selv ha testet elsyklene, og skal ha fullført strekningen Lunheim – sentrum på 15 minutter, Kvaløysletta bensinstasjon – universitetet på 17 minutter og fra samme startpunkt til sentrum på 20 minutter.

– Fra Storelva til universitetet er faktisk elsykkelen 10 minutter raskere enn bilen, det testet vi på mandag. Den passer perfekt til en by som Tromsø, med såpass mange bakker, sier Karlstrøm, som tror bruken av sykkel varierer med hvordan kulturen for det er.

Kommer seg ut

Karlstrøms hypotese er dessuten at det faktum at få Tromsø-væringer faktisk har prøvd elsykkelen, gjør at man også er skeptisk til den.

– Det var jeg selv i begynnelsen, men man må jo prøve den. Syklingen blir som en lek, og så har man alltid medvind, sier sykkelentusiasten med en latter.

Ifølge Karlstrøm er elsykkelen en perfekt måte å få ut de som har sykler som det har begynt å samle støv.

– De som trener med sykkelen sin kommer nok alltid til å insistere på å sykle opp alle bakkene på egen hånd, men for dem som vil komme i gang igjen er den flott – man må trå uansett, og så kan man jo skru av motoren om man vil det, forteller han.

– Helt fantastisk

Og ved å ta med seg et lodd og prøvekjøre elsykkelen hadde man altså sjansen til å vinne en av dem, til en verdi av 20.000 kroner.

– Sykkelen er helt fantastisk, man trenger ikke slite seg ut når man sykler opp en bakke, sier en begeistret Erling Waage Mikalsen (12). Også kompisen Sigve Saman Zandi (13) tok seg en prøvetur.

– Nå må jeg mase på mamma og pappa til de kjøper meg en, sier Sigve.

GA BORT: Daglig leder ved Framtiden i våre hender Nord, Svein Gunnar Karlstrøm, ga bort en elsykkel til verdi av 20.000 kroner til en heldg vinner som prøvekjørte den først. Foto: Dana Meknas
MEKKER: Tomasz Zubelewicz er sykkelmekaniker og stilte opp da Tromsø Ski og Sykkel hadde stand utenfor biblioteket lørdag. Foto: Dana Meknas