Bortsett fra at de alle fire er hiv-positive, har ikke Toril Martinussen, Andrés Lekanger, Kjell Stub Hougner, og Glenn Mathisen så veldig mye til felles. Likevel har de storkoset seg på konferansen som har vart siden torsdag, og har fått mange gode tips til hvordan man kan gjøre det enklere å leve med sykdommen.

- Vi kommer fra alle mulige slags bakgrunner. Jeg var sprøytenarkoman, noen er homofile, andre er heterofile, noen er næringslivstopper, mens andre er kassadamer på Rimi. Det rammer på tvers av demografi, det er det ingen tvil om, fastslår Hougner.

Uvitenhet

Alle fire har opplevd til dels store utfordringer knyttet til den kroniske sykdommen de har blitt diagnosert med. Det største problemet de møter på i hverdagen er imidlertid uvitenhet og unødvendig redsel fra andre.

- Det er mye utvitenhet om sykdommen, til og med i helsevesenet. Jeg hadde falt og fått skulderen min ut av ledd en gang, og så nevnte jeg for en av sykepleierne på legevakten at jeg var hiv-positiv. Det tok ikke lang tid før det dukket up en gul lapp på døra som varslet om den kroniske lidelsen min, sier Martinussen og rister på hodet.

- Det hadde jo ikke noe med sykdommen min å gjøre at jeg hadde fått skulderen ut av ledd, legger hun til, før Lekanger oppsummerer resonnementet:

- Den største utfordringen ved det å være hiv-positiv er det at folk tror det er så utfordrende å være HIV-positiv.

Normale liv

Både Martinussen og Hougner lever i gode og trygge forhold med HIV-negative samboere. Også Lekanger og Mathisen har etter hvert funnet en balansegang i det å leve med den kroniske sykdommen. Det var imidlertid ikke alltid like lett.

- Det å få beskjeden om at jeg var hiv-positiv var som å få et takras rett i hodet. Og så ble det to år på fylla etterpå, svarer Martinussen kort og godt når hun blir spurt om hvordan hun taklet det vanskelige budskapet.

Bedratt

Hun hadde aldri trodd det skulle være mulig. Hun hadde levd i et monogamt forhold i flere år, og hun hadde vært trofast gjennom alle disse årene. Likevel ble hun smittet.

- Samboeren min hadde jobbet syv år i Afrika før vi ble sammen. Jeg spurte han jo flere ganger om han hadde testet seg i ettertid, og det sa han at han hadde gjort. Men her sitter jeg, sier Martinussen, som likevel er krystallklar på at hun ikke ønsker å bli sett på som noen stakkar.

- Jeg hadde uflaks, men sånn er det. Det er mange som tror det er veldig vanskelig å leve med hiv, men det går faktisk veldig greit hvis man tar de rette forholdrseglene, hevder Stamsundkvinnen.

Vellykket hiv-konferanse

Hiv-konferansen i Tromsø har vært en eneste stor suksess og er et samarbeid mellom Nye Pluss og UNN. I løpet av fire dager har deltakerne fokusert på læring og mestring, brukermedvirkning, og samhandling med helsevesenet. Lørdag ettermiddag ble det til og med avholdt et kokkekurs.

- Kostholdet er generelt viktig for folk som lever med kroniske sykdommer. Alle rettene som vi har prøvd oss på i dag er relativt enkle å lage, og deltakerne har vært veldig lærevillige, tatt notater, og laget mat. Så jeg tror dette er noe de kommer til å ta i bruk i hverdagen også, sier Geir Bakkevoll fra Norges Sjømatråd. Han var ansvarlig for matkurset denne lørdagen.

Også overlege ved UNN, Vegard Skogen, tror deltakerne har opplevd mye bra som de kommer til å ta med seg også tilbake til hverdagen.

– Det har vært utrolig flott å se hvordan deltakerne på konferansen har knyttet bånd mellom hverandre. Det virker som de har fått et fantastisk fellesskap, og det har vært en kombinasjon av smil, latter, den gode samtalen og litt tårer. Det har vært flott å være deltaker og medarrangør for konferansen, sier Skogen.

Suksess: Vegard Skogen sier konferansen har vært en knakende suksess. Over hundre hiv-positive og femti helsearbeidere har deltatt siden torsdag, og de har kommet fra alle delene av landet. Foto: Tarjei Berg
God mat: Kokken Frida Nilsson (til venstre) beskriver fiskeretten som deltakerne på konferansen har laget i løpet av dagens aktiviteter. Geir Bakkevold (tredje fra venstre) sier fet fisk og omega 3 er helt essensielt for det å ha et sunt kosthold når man har en kronisk lidelse. Foto: Tarjei Berg
Kjell Stub Hogner Hougner, Glenn Mathisen, Andrés Lekanger og Toril Martinussen deltok på en konferanse for hiv-positive i Tromsø som varte fra torsdag til søndag.