Årets tema for forskningsdagene er kommunikasjon gjennom tidene.

– Hvis vi ikke hadde hatt skriftlige kilder fra fortiden ville forståelsesomfanget og kunnskapsomfanget vårt ha vært mye mindre. Mye av kunnskapen ligger også i hva vi skriver på og med, forteller formidlingsansvarlig ved museet Karen Marie Christensen.

Verdifull informasjon

– Vi setter også mye fokus på hvordan helleristninger, runer og hieroglyfer som var tegnet for flere tusen år siden kan kommunisere med oss i dag. En kan få fram verdifull informasjon gjennom oppdagelser og utgravninger gjort av arkeologer. Noen ganger kan de til og med fortelle oss helt konkrete historier fra hverdagslige eller ekstraordinære hendelser fra samtiden, sier Christensen.

Arkeologer

Ved utgravningsfeltet utenfor hovedinngangen er et titalls unge ivrig opptatt med å foreta arkeologiske utgravninger. Gamle beinrester, redskaper og glassperler er gjemt i store sandkasser for å gjøre utgravninger så autentisk som mulig.

Rebekka Pettersen (10) storkoser seg ved utgravningen.

– Det er veldig spennende å hele tiden finne nye ting. Jeg skjønner jo selvsagt at de som jobber her har gravd de ned på forhånd, men det er kult likevel, fordi man vet jo aldri hva man vil finne, forteller hun.

– Jeg liker å være på museet å lære nye ting, det beste med dagen har vært å tegne runer og grave etter fossiler.

Lærbrynje

På et bord ligger vikinghjelmer, rustninger og steinplater med norrøne runer på utstilling. Det som likevel stjeler oppmerksomheten er en hjemmelaget lærbrynje. Ikledd ekte vikingkleder forteller hobbyviking Oscar Grøntoft om kunstverket han har jobbet med de siste ukene.

– Lærskjoldet er en kopi av dem som ble brukt i vikingtida. Denne typen beskyttelse var god mot sverd og øks, men holdt neppe mot pilspisser. Med denne på kunne hvilken som helst viking holde ut ett par timer ekstra på slagmarken, sier han.

– Det er eksklusivt materiale, og derfor typisk for storbønder og mektige handelsmenn. Man har funnet få utgaver at denne type brynje fra vikingtiden, det kommer av at lærmateriale brytes ned med tiden.

LÆRBRYNJE: Oscar Grøntoft i ekte vikingklede med selvlaget lærbrynje. Foto: Guro Kristoffersen Lysnes