Norges Automobil-Forbund (NAF) jobber for å bedre sikkerheten på norske veier. For at din bil skal være klar for en hard vinter er det en rekke punkter NAF oppfordrer deg til å sjekke før snøen daler ned.

– Punkt nummer én er dekkskifte. Det som er viktig å huske på er at dekk er en ferskvare og burde ikke være eldre enn seks år, forteller Kent Samuelsen, bilteknisk konsulent ved NAF i Tromsø.

Han påpeker at dekk som tilsynelatende har gode mønster og pigger ikke nødvendigvis er egnet for vinterføret.

– Dette kan gi en falsk trygghet. I løpet av årene eldres gummien og blir hard. Dette medfører dårlige egenskaper, sier Samuelsen.

Unngå motorhavari

Det er ikke bare dekkene som er viktig å sjekke før vinteren. Om du ikke har tilstrekkelig kjøleveske til motoren kan det få katastrofale følger.

– Dette er en måte for å unngå motorhavari. Man må sjekke om det er tilstrekkelig kjøleveske til motoren, forteller han.

– Samtidig er det lurt å sjekke frysepunktet på kjølevesken. Dette kan du få gjort hos bilverksteder eller bensinstasjoner, legger han til.

Oljen er også et viktig punkt. Her anbefaler han alle å bruke syntetisk olje, hvis du har mulighet.

– Dette er en olje som holder seg tyntflytende også i kalde temperaturer. Dersom oljen er for tjukk, tar det lengre tid for alle komponentene å få smøring.

Samuelsen forteller at det er særlig én ting som ofte gjør at NAF må rykke ut for å berge bilister på vinterveiene.

– Det er bilbatteriet. Batterikvaliteten er veldig viktig å sjekke. Det skal takle en hel vinter og jo kaldere det er, jo mer kreves det av batteriet for å få motoren i gang.

Du kan selv sjekke dette med en batteritester, men Samuelsen oppfordrer til å sjekke dette på et verksted.

Nærlys

Døgnet blir mørkere for hver dag som går og om ikke lenge er mørketiden et faktum. Derfor er også en lyssjekk på sin plass.

– Det er spesielt viktig å sjekke nærlysene. Det er mange som kjører med feile nærlys fordi de selv har skiftet dem og ikke tenkt på hvordan de skal plasseres, sier han.

– I tillegg kan det være bra å polere lysene, spesielt dersom plasten har blitt gul, legger han til.

Frossen bildør

Når kuldegradene virkelig tar tak, kan du få problemer med å åpne bildørene. Silikonstift er et enkelt grep for å unngå mye frustrasjon.

– Smøring av gummilister og dørlås er effektivt. Om vinteren kan det være slik at du ikke får opp døra. De fleste kjenner nok igjen frustrasjonen over dette og mange blir såpass irritert at de bare river opp døra. Da kan det gummilista bli ødelagt.

– Du kan enkelt ta en silikonstift og smør det rundt alle dørene, også bagasjerommet, forklarer han.

klar: Kent Samuelsen, bilteknisk konsulent ved NAF i Tromsø, gir deg en rekke tips til hvordan du kan gjøre bilen din klar for vinteren. Her sjekker han hvor mye olje som er på bilen. Foto: Lena Verås Eriksen Foto: Lena Verås Eriksen
BILDEKK: Her viser Andri Hrafn, bilmekaniker hos RSA Bil i Tromsø, hvordan man skal skifte bildekk. Han forklarer at det er så enkelt at alle kan klare det selv. Se video og lær hvordan du skal skifte bildekk på iTromso.no. Foto: Lena Verås Eriksen Foto: Lena Verås Eriksen