Det er onsdag 1. oktober utdanningen fyller år, og Per Eliassen har skrevet jubileumsboken på vegne av Tromsø Maritime skole.

Boka dekker utdanningen av alle kategorier sjøfolk og lokal skipsfart gjennom 150 år.

– I realiteten dekker boka et 150-årig tomrom i byens historie, sier Eliassen.

– Dette har vært et stort og viktig prosjekt og det er masse historie, legger Trond Solhaug, assisterende rektor ved Tromsø Maritime skole, til.

Sjømannsfortellinger

Per Eliassen er blant annet kjent som forfatter av boka ”I gamle dager” og tidligere redaktør i avisa iTromsø. Jubileumsboka ”Tromsø Navigasjonsskole 150 år” har tatt ham nærmere tre år å skrive, men med en brennende interesse for faget har ikke tiden vært noe problem.

– Jeg har stort sett alltid hatt stor interesse for dette, og jeg har blant annet vokst opp på et dampskip i Trøndelag, og tilbrakt mye tid på havet, sier Eliassen.

Boka omhandler sjømannsyrket og her spesielt etableringen av Tromsø Navigationsskole 1. oktober 1864 på Rådstua.

Gjennom hele boka er små historier og sjømannsfortellinger med. Blant annet historien om hvordan Tromsø fikk kallenavnet Nordens Paris.

– Det er klart vi måtte ha noen skikkelige sjømannsfortellinger med. Selv om noen av disse kanskje blir litt hard kost for noen, humrer Eliassen.

Tradisjoner

Lanseringen av boka er også viktig for å videreføre skolens tradisjoner når den til neste år slås sammen med Breivika videregående skole.

– Vi ønsker å bruke det gamle for å styrke utdannelsen, og jeg har stor tro på at vi skal klare å bygge en maritim utdannelse som står sterkt, og at vi beholder våre tradisjoner der, sier Asbjørn Rikardsen, rektor ved Tromsø Maritime skole.

– Dette er jo en tradisjonsrik næring og vi ønsker å ta med oss historien fremover også, legger Østen Mortvedt fra programkomiteen rundt jubileet, til.

Storslått markering

150-årsjubileet skal markeres torsdag 25. september med en dag fylt med faglig innhold, samt sosialt program på Rica Ishavshotell om kvelden.

– Vi ser veldig fram til torsdag. Blant annet kommer fiskeriminister Elisabeth Aspaker for å holde foredrag, sier Rikardsen.

Men det er ikke bare navigasjonsutdanninga som er jubilant og skal markeres i år.

– Vi har faktisk vært i dette bygget i 50 år nå, så det er mye som skal feires på torsdag. Og da dette er siste året vi er her utgjør jubileet også en markering av starten på noe nytt, sier Rikardsen.