I går kveld åpnet Demensdagene 2014 i Tromsø. Temaet i år omhandler å ”leve i nuet”.

– Det aller viktigste disse dagene bidrar med er å informere om demenssykdom og tilbudene og valgmulighetene både den syke og de pårørende har. Dette for alminneliggjøring da det er mange som blir rammet, og dette fortsatt er skambelagt, sier Kirsti Hagen, prosjektleder for Demensdagene i Tromsø.

Å leve i nuet

”Å leve i nuet” er spesielt viktig når man lider av demens.

– Når man rammes av demenssykdom er det ekstra viktig for både pårørende og den syke å ta vare på øyeblikk. Demens er alvorlig og det er ofte en langvarig sykdom, men dette betyr ikke at livet er over, sier Hagen.

– Det er viktig å huske på at selv om den mentale biten ikke er helt som den var, så er det fortsatt et menneske inni der.

Vil dele kunnskap

Både fylkeslege i Troms, Svein Steinert, varaordfører i Tromsø kommune, Anni Skogman, og skuespiller Monna Tandberg var til stede under åpningen av Demensdagene. Alle holdt hver sine foredrag.

Tandberg har selv opplevd demens på nært hold, og delte sine erfaringer fra tiden hennes daværende mann Lars Andreas Larssen led av Alzheimers.

– Vi ønsker at disse dagene skal bidra til lærdom. Som helsepersonell lærer man masse om demenssykdom, men de pårørende lærer ikke det vi lærer, og dermed ønsker vi å dele kunnskapen slik at flere forstår mer, sier Hagen.

Viktig for pårørende

Siden Demensdagene ble arrangert for første gang i 2011, har oppslutningen rundt dagene økt.

– Da vi startet var det vel rundt 30–40 stykker som deltok på åpningen. De to siste årene har det vært nærmere 100 deltakere, sier Hagen.

Noe som vitner om at flere tør å fortelle sin historie.

– Det er helt tydelig at flere står fram og ikke minst vet at vi finnes. Og Demensdagene er utvilsomt veldig viktig for de pårørende, konstaterer Hagen.

Mye på programmet

Demensdagene varer til onsdag 24. september og har mye på programmet de kommende dagene. Eksempelvis blir det filmvisning både i dag og i morgen på Verdensteateret, diverse foredrag, stands i byen og kulturelle innslag.

– Lege Sigurd Sparr kommer blant annet til å holde foredraget ”Demens og det gode liv” tirsdag på Tromsø Bibliotek. Her tar han opp dette med at hjertet ikke har demens, sier Hagen og beskriver foredraget som et av høydepunktene under dagene.

Alle arrangementene under Demensdagene er gratis og passer for både fagfolk og mannen i gata.

Tilrettelegging: Fylkeslege i Troms, Svein Steinert, snakket om hvordan helsevesenet kan tilrettelegge slik at de som lider av demens i Troms får god oppfølging. Foto: Ronald Johansen