I høst startet Mattilsynet opp med et regionalt tilsynsprosjekt der hensikten er å føre tilsyn med serveringssteder i Tromsø og Harstad.

- Vi ønsker å forsikre oss om at serveringsstedene følger regelverket slik at de serverer trygg mat, sier Torkjell Andersen, regiondirektør i Mattilsynet.

Grundig evaluering

Høster er en populær tid for måltider på restaurant med familie og venner. Dette nye tiltaket settes i gang for å sikre helsemessig trygg mat. Blant punkter som vil settes fokus på er rutiner for orden, renhold og vedlikehold av lokaler og utstyr, samt rutiner for personlig hygiene. Oppbevaring av mat i rikeig temperatur, og håndtering av råvarer vil også undersøkes.

- Mattilsynet besøker spisesteder for å se om rutiner for håndtering av mat blir fulgt. God kunnskap om regelverk og forebyggende tiltak, samt gode driftsrutiner vil bidra til trygg mat, sier Andersen.

Resultatet fra prosjektet vil publiseres i en egen prosjektrapport som vil være klar i slutten av november.

Gis karakter i form av smilefjes

I 2015 innføres smilefjesordningen.

Samtidig som det føres tilsyn vil serveringsstedene også informeres om smilefjesordningen som innføres i hele landet til neste år, det informerer Mattilsynet.

Ordningen går ut på at etter det er gjort en evaluering av serveringsstedet vil det bli gitt en ”karakter” i form av et smilefjes. Et blidt fjes betyr ingen merknader, mens et avtagende smil tyder på vesentlige avvik. Hensikter er at forbrukerne da på en enkel måte vil bli opplyst Mattilsynets vurdering av hygiene, rengjøring og vedlikehold ved den seneste inspeksjonen. Smilefjeset skal henge godt synlig på alle spisesteder slik at forbrukeren selv kan ta et valg, dette opplyser Mattilsynet i Troms og Finmark i en pressemelding.