Av Herborg Finnset, Hans Arne Akerø og Olav Øygard var det sistnevnte som trakk det lengste strået i kampen om å bli ny biskop i Nord-Hålogaland.

Øygard ble valgt med åtte stemmer i Kirkerådets møte, mot Herborg Finnset som fikk syv. Det er Kirkerådet som har tilsatt Øygard, som vil overta etter Per Oskar Kjølaas.

Han vigsles til biskop i Tromsø domkirke 9. november.

Lært seg samisk

Olav Øygard har for øvrig vært prost i Alta prosti siden 2011. Der har han også vært sogneprest, noe han også har vært i Sør-Varanger. Ettersom han har hatt så mye tilhørighet til Finnmark, har også Øygard valgt å lære seg samisk.

– Øygard har mangeårig prestetjeneste bak seg i Finnmark. Det er en viktig kompetanse. De siste årene som prost i Alta. I den rollen ligger det erfaring med lederskap i den norske kirken som er en god kompetanse for arbeidets om biskop, sa leder for Kirkerådet, Svein Arne Lindø under presentasjonen.

Fikk telefon i går

Øygård fikk vite i går kveld at han hadde fått seg ny jobb.

- Jeg fikk telefon fra lederen i kirkerådet i går kveld og da gjettet jeg vel hva som var på fære. Da han åpnet med å si gratulerer, skjønte jeg at det ikke var fordi jeg nesten ble biskop, sier Øygård til iTromsø etter presentasjonen.

Han inrømmer at det var et tidspunkt han var usikker på om han ville ha jobben, men at han har blitt mer og mer sikker etterhvert som utvelgelsesprosessen har pågått.

- Motivasjonen har økt gjennom hele prosessen. Jeg har bygd opp lysten til å ta denne jobben, konstaterer den nye biskopen.

Olav Øygard sammen med leder for Kirkerådet, Svein Arne Lindø, under avdekkelsen i dag. Foto: Ronald Johansen