Breivika: Hittil har det vært gratis å parkere ved UiT – Norges arktiske universitet, men onsdag vedtok universitetsstyret at universitetets parkeringsplasser vil bli avgiftsbelagt.

I første omgang gjelder vedtaket på campus i Breivika, men avgiftsordningen kan bli innført på andre campus på et senere tidspunkt.

Flere studenter

Bakgrunnen for det opprinnelige forslaget om å innføre avgiftsbelagt parkering er at presset på parkeringsplassene er blitt for stort. I dag deler nemlig 2.567 ansatte og 9.307 studenter på universitetets rundt 1.300 parkeringsplasser.

– Kommer du kjørende til UiT klokken 08.30 eller senere, har du problemer med å finne en ledig parkeringsplass. Vi ønsker derfor å legge til rette for at det skal bli lettere å komme seg til universitetet på andre måter, sier avdelingsdirektør for ledelse og stab ved UiTs avdeling for bygg og eiendom, Erland Loso.

Nytt vedtak

Det opprinnelige vedtaket om avgiftsparkering som ble fremmet før styremøtet ble trukket etter at det kom sterke innsigelser fra studentrepresentantene om at ordningen bør behovsprøves før innføring, samt at det ble ytret ønske om minimal administrering av avgiftsordningen.

Et nytt vedtak ble derfor fremmet av rektor Anne Husebekk der studentrepresentantenes innsigelser ble tatt i betraktning.

På universitetsstyremøtet ble det derfor besluttet at universitetsdirektøren skal utrede en kostnadseffektiv administrering av ordningen samt en differensiert avgift basert på spesielle behov for ulike grupper på UiT. Det ble også besluttet at 80 prosent av nettoinntektene fra parkeringsavgiften skal gå til miljørettede tiltak.

– Ideen er at de pengene som parkeringsavgiftene vil generere, skal brukes på andre formål ved universitetet. UiT har blant annet planer om å ruste opp campus med sykkelskur og muligens et servicepunkt for sykler, fortalte avdelingsdirektør Loso til iTromsø i forrige uke.

Selv om avgiftsordningen nå er vedtatt, vil det sannsynligvis ta litt tid før den trer i kraft.

– Det mest sannsynlige er at ordningen vil kunne tre i kraft til neste sommer, avslutter Loso.