I dag ble det klart at Olav Øygard (58) blir Nord-Hålogaland bispedømmes nye biskop.

Alta-prosten vant avstemmingen i Kirkerådet knepent. Han fikk åtte stemmer mens Tromsøs domprost Herborg Finnset fikk sju stemmer.

Herborg Finnset, som fungerer som biskop inntil Øygard tar over 9. november, sa til iTromsø før Kirkerådet hadde sagt sitt at hun "ville gå litt i kjelleren" hvis hun ikke ble valgt.

Da iTromsø snakket med henne torsdag ettermiddag, var det imidlertid ikke helmørkt.

- Jeg har gått et par trinn ned kjellertrappa, men det er langt til bunnen. Og lyset er på, sier Finnset.

Ikke bitter

- Men du er skuffet over at du ikke ble biskop?

- Ja, det var veldig skuffende. Jeg er kjempeskuffet. Dette er noe jeg kunne tenke meg å gjøre og så blir det ikke sånn, sier Finnset.

- Det var veldig jevnt i Kirkerådet. Er det bittert å være så nært?

- Nei, jeg er ikke bitter. Du kan snu på det og si at det jo var mange som støttet meg også. Kirkerådet var delt på midten og en stemme hadde vært nok til å snu alt. Når det er sagt så var det ingen overraskelse at det ble som det ble. Med den kirkepolitiske sammensetningen som Kirkerådet har, så var jeg forberedt på dette, sier Finnset.

Se videointervju med den nye biskopen her!

Mye støtte

Hun sier at støtteerklæringene har strømmet inn i dag.

- Det har vært en rar dag. Jeg har fått masse meldinger - både på SMS og ellers. Og Facebook har jeg ikke sett på engang. Det har også vært fremmede folk som har stoppet meg på gata forut for avstemmingen og sagt at de heier på meg. Det er jo veldig hyggelig, da. Det betyr mye for meg å få støtte.

Nå skal Finnset fungere som biskop i én og en halv måned til før Øygard blir vigslet 9. november.

- Det er bare å "skru hauet" på plass og fokusere på neste fase. Jeg skal være biskop fremover men etter hvert kommer jo Øygard.

Som domprost blir Herborg Finnset å samarbeide tett med ny-biskopen.

- Olav Øygard er en fin fyr, han. Så det blir sikkert bra. Jeg blir jo hans nærmest medarbeider utenom de på bispekontoret. Så vi skal gjøre alt vi kan for at han får en god start, sier Herborg Finnset.

Konsekvent konservativt

Kjell Y. Riise, sogneprest i domkirken, er kritisk til at Finnset ikke fikk sjansen denne gangen. Han mener Kirkerådet har vært for konservativ i sitt valg av ny biskop i Nord-Hålogaland.

- Først og fremst er det viktig å gratulere Olav Øygard med jobben og ønske ham hjertelig velkommen. Når det er sagt så hadde jeg håpet at Kirkerådet ikke var så konservative som jeg tolker at denne tilsettingen er. Jeg skulle gjerne sett at det ble en kvinnelig biskop nå og at Herborg Finnset fikk jobben, sier Riise.

Han viser til at Kirkerådet har gjort det han kaller konservative valg flere ganger i de siste biskoptilsettingene på landsbasis.

- De har konsekvent valgt konservativt - senest med tilsettingen av ny biskop i Tunsberg. Det er det som er greia. Men vi kan jo ikke ha en kirkeledelse som bare består av menn. Eller et bispemøte som bare består av menn, sier Riise.

- Mange har endret syn

Øygard er motstander av homofilt ekteskap og i en undersøkelse gjort av Norfakta for iTromsø slo tre av fire tromsøværinger fast at den nye biskopen bør være for homofilt ekteskap.

Er denne utnevnelsen i så fall et tilbakesteg for bispedømmet i og med at de to foregående biskopene var mer moderate i dette spørsmålet?

- Jeg vil ikke bruke det ordet. Vi vet hva Øygard står for i dag, så får vi se utviklingen. Det er mange som har endret syn etter hvert. Men uansett så er det viktig at han får vise selv hva han står for. Jeg skal ikke gjøre han mer konservativ enn han er. Det blir i alle fall veldig spennenede å følge ham, sier sogneprest Riise.

Liker ikke å bli satt i bås

Olav Øygard sier til iTromsø at han registrerer at han blir satt i konservativ-båsen. Det er han ikke komfortabel med.

- Jeg registrerer at jeg har blitt mer og mer konservativ i løpet av dagen, blant annet fordi konservative grupper har sagt de er glad for at jeg ble valgt. Men nei, jeg ønsker ikke å bli satt i bås på den måten. Jeg aksepterer at folk har rett til å ha den meningen, men jeg kjenner meg ikke igjen i beskrivelsen som konservativ, sier Øygard.

- Skillelinjene i bispevalget har gått blant annet på om man er for eller imot homofilt ekteskap. Og du er imot. Det har vel noe å si?

- Mitt syn er at vi skal gå i forbønn og be for homofile par, men jeg er ikke klar for at vi skal vie dem. Det standpunktet blir utgangspunktet for hva jeg kommer til å votere i én sak noen år fram i tid, men jeg vil som sagt ikke bli satt i bås av den grunn. Jeg tror jeg står ganske midt i kirka med mine teologiske standpunkter. Jeg er mer konservativ enn noen men langt mer liberal enn andre. Dette er jo veldig relativt, sier Øygard.

Han er klar over at det var close race med Herborg Finnset i bispevalget.

- Herborg Finnset er en meget dyktig prost og prest. Nå ble det jeg som ble ansatt, men det kunne jo like gjerne blitt henne, sier Øygard.

Olav Øygard, nyvalgt biskop i Nord-Hålogaland bispedømme Foto: Ronald Johansen
Kjell Y. Riise Foto: Tom Benjaminsen