iTromsø har tidligere fortalt historien om pensjonisten i Andersdalen, som jaget feieren på dør etter at han nektet å gå opp på Johansens flate tak uten stige. Johansen sendte klage til kommunen etter at han likevel ble belastet med feieavgift, men det hjalp lite.

– Nå har jeg fått varsel om begjæring av tvangssalg over eiendommen. Vel er jeg påståelig, men det tar jeg ikke sjansen på, sier Johansen.

Betalte

Regningen på 790 kroner har han derfor betalt - men ikke uten bismak.

– Jeg betaler jo for en tjeneste jeg ikke har mottatt. Jeg synes det er rart at det skal gå an. Pipa har jeg jo feid selv, sier han.

Det hører med til historien at Johansen kjøpte seg utstyr og gjorde jobben selv, etter feiden med feieren. Dermed skulle problemet være løst. Men etter å ha undersøkt med forsikringsselskapet, har han innsett at så enkelt er det ikke.

”Rett til erstatning kan i henhold til vilkårenes punkt A.6.2, bortfalle på grunn av kundens unnlatelse”, opplyser forsikringsselskapet.

 Videre står det i korte trekk at feiing må foregå i tråd med forskriften.

"Hvis det i offentlige forskifter står at feier skal feie pipen, kan dette punktet komme inn. Står det derimot at pipen skal feies, men ikke av hvem, kan det ikke være noe i veien for å feie selv” , skriver forsikringsselskapet videre.

Maktesløs

Som forbruker føler Johansen seg maktesløs. Feiing er lovpålagt i bolighus i Tromsø, og det er brann og redning som skal utføre arbeidet.

– Jeg har betalt for en jobb som ikke er utført, og skal jeg ha det gjort, må jeg montere en stige på taket som er til hinder for meg selv. Taket er jo flatt, og hvis jeg må ha stige der, vil jeg snuble i den når jeg måker om vinteren, sier Johansen.

Over en måned etter at han sendte klagen, har han fortsatt ikke fått svar fra kommunen. Og selv om tvangsslaget nå er avverget, vil han fortsatt rydde opp i saken.

– Både formann og feier er hjertelig velkommen tilbake til meg, hvis det er det som skal til, sier han.

Går sin gang

Det er Innkjøp og fakturaavdelingen i Tromsø kommune som følger opp eiendomsskatt og de avgiftene som er knyttet til den, slik som feieavgiften.

– Disse prosessene er i stor grad automatiserte, og hvis vi ikke har fått beskjed om at det foreligger en klage, er kravet ikke å anse som omstridt. Dermed går saken sin gang, sier leder Helge Hartvigsen.

Hvorfor de ikke har fått beskjed om at det er klaget på avgiften, vet han ikke.

– Normalt vil jo den kravet er rettet mot ta kontakt med kommunen og gjøre oss oppmerksom på det. Men nå som vi vet at det er sendt en klage, kan vi følge den opp, sier Hartvigsen.

Stopper kravet

Han sier det normalt vil bli satt stopper for kravene, dersom det er uenighet om kravet.

– Derfor er det viktig at vi får beskjed. Men pengene blir tilbakebetalt med renter, dersom kravet er urettmessig, opplyser Hartvigsen.

Heller ikke brann og redning har fått beskjed om klagen fra Johansen. De har derfor heller ikke gjort noen vurdering av grunnlaget for den.

– Det er helt ukjent for meg, vi har ikke motttatt noen henvendelse i denne saken. Hadde vi det, ville vi gjort en vurdering av den, sier avdelingsleder Jonny Magne Nilsen.