Tromsøundersøkelsen har vært en viktig faktor for å kartlegge tromsøværingenes helse og velvære de siste 40 årene. I kveld ble det feiret med foredrag og aktiviteter i storsalen på The Edge.

– Vi på universitetet ønsker at disse tromsøundersøkelsene skal komme forskerne til gode, og dermed også folket. I tillegg vil vi jo også vise fram noe av det vi har funnet ut av, noe dette arrangementet har som hensikt, forklarte konferansier og professor ved UiT, Ørjan Olsvik fra talerstolen.

Først var dette i form av 15 minutter lange foredrag, basert på resultater fra tidligere tromsøundersøkelser.

Her snakket foredragsholderne blant annet om fiskeallergi, testosteron som ungdomskilde og vitamin D hos tromsøværinger. Etterpå var det åpent for å utforske flere stands med helsetema.

Fikk teste terskelen

Blant dem som var møtt opp for å få med seg dette var medisinstudenten Siv-Astrid Østlyngen. Hun dro dit hovedsakelig for å få med seg foredragene, men fikk prøvd ut andre ting i samme slengen.

Blant annet var hun innom en stand der man kunne teste smerteterskelen sin, selv om hun ikke var helt sikker på om hun fant den.

– Det var litt vanskelig å kjenne akkurat når det gjorde ondt, forklarer hun.

Forsker Christopher Sivert Nielsen fra Folkehelseinstituttet var mannen som gjennomførte testen. Han sier slike smertetester er nyttige i forskningen deres.

– Vi har med litt mer omfattende undersøkelser kommet fram til at man for eksempel har en lavere smerteterskel, hvis man allerede har kroniske smerter. Dette strider nok imot manges generelle oppfatning, men er veldig relevant i helsearbeid, forklarer han.

Folkehelse

For det var nettopp dette som var av temaet for arrangementet, folkehelse. Alse Gunneriussen (70) fikk prøve seg på steppemaskinen, der poenget var å demonstrere hvor mye fysisk aktivitet man trenger.

– Jeg har vært med på undersøkelsen siden 1986 og har hatt mange positive effekter av det. Jeg har blitt mye mer oppmerksom på helsa mi, noe jeg tror jeg har dratt nytte av opp igjennom årene, men også nå, forklarer han.

Jonas Zakariassen (10) var også innom sammen med tvillingbroren sin, der han fikk testet om håndvasken var god nok ved hjelp av UV-lys.

TESTET FORMEN: Alse Gunneriussen (70) fikk prøve noe så enkelt som å gå opp og ned på en planke, i et minutt.
RENE HENDER: Jonas Zakariassen (10) fikk sjekke hvor rene hendene hans var ved hjelp av UV-belysning.