Beregninger fra forsikringsselskapet If viser at flertallet av sammenstøt med elg og annet hjortevilt skjer i mørketidsmånedene. Risikoen for å kjøre på elg er aller størst i skumringen om kvelden og i grålysningen om morgenen.

Hev blikket

– I oktober kan elgjakten være med på å skremme dyrene ut på veiene. Samtidig er elgen i bevegelse på grunn av brunsttid, og dermed øker risikoen for at den krysser veier på sin ferd, uttaler bilskadesjef Ottar Jensen i If i en pressemelding.

Forsikringsselskapet ber nå bilister følge med på skilting, kjøre aktsomt, ha blikket høyt og bevege det fra side til side der det er ekstra høy risiko for å støte på elg – samt tilpasse farten etter forholdene.

Ett sekund på å stoppe

De fleste personskader etter sammenstøt med elg rammer hode, ansikt og nakke. Løper en elg ut i veien 20 meter foran deg i 80-sonen, har du bare ett sekund på å stoppe, minner forsikringsselskapet om.

I jaktåret 2013/2014, som går fra 1. april til 31. mars året etter, ble over 5.200 såkalte hjortedyr påkjørt av bil, viser tall fra Statistisk sentralbyrå. 934 av disse var elg, 3618 rådyr, 689 hjort og fire villrein.