Som nyfødt fikk Ingrid Tuflåt Haukland (28) påvist kreft i begge øynene og var døden nær flere ganger i løpet av sine første leveår.

I dag har hun en protese som venstreøye, mens hun er svaksynt på det høyre.

– Jeg klarer meg med litt syn, men har ingen garanti for hvor lenge det varer, forteller Haukland om situasjonen sin.

Enkel operasjon kan redde mange

Med bakgrunn i sin egen situasjon meldte Ingrid seg tidligere i år som ambassadør for Norges Blindeforbunds prosjekt iCare som samler inn penger for å hjelpe blinde og svaksynte i fattige land.

Ifølge Norges Blindeforbund lever 32 millioner mennesker i fattige land i dag som unødvendig blinde. Ved hjelp av en enkel operasjon som bare tar ti minutter og kun koster 250 kroner kan mange av dem få synet sitt helt tilbake.

–Selv vil jeg aldri få tilbake et bra syn, men det er det veldig mange andre der ute som kan. De ønsker jeg veldig gjerne å hjelpe før det er for sent, sier Haukland.

Ønsker hjelp til å hjelpe andre

I forrige uke opprettet Haukland en donasjonsside på Norges Blindeforbunds hjemmesider der hun oppfordrer privatpersoner og næringsliv til å bidra med donasjoner på 250 kroner der en donasjon er nok til å hjelpe en blind person til å se igjen.

– Jeg har satt meg et litt hårete mål om å få inn nok donasjoner til å finansiere operasjonen til 1000 blinde personer i fattige land. Allerede har 29 personer bidratt med i underkant av 8000 kroner, noe som jeg er utrolig glad for.

Haukland håper nå at alle som ønsker å bidra enten går inn på siden hennes eller tar kontakt med henne på Facebook eller telefon.

– Jeg stiller gjerne opp dersom noen har spørsmål og tar samtidig imot alle donasjoner, små eller store, med enorm takknemlighet, smiler Haukland.

Verdensomspennende prosjekt

Grå stær er ifølge Norges Blindeforbund den viktigste årsaken til at over 32 millioner mennesker i dag er unødvendig blinde. I mange fattige land rammes man av grå stær allerede i 30–40-årsalderen og står da i fare for å miste synet i ung alder.

Norges Blindeforbund driver i dag bistandsprosjekter i 12 land i Afrika og Asia og pengene som samles inn gjennom iCare bidrar til å styrke disse prosjektene.

– I mange land sees blindhet på som synd og straff av gudene. Da banker Blindeforbundet på fra dør til dør i landene det gjelder for å høre om det bor noen der med synsproblemer som behøver hjelp. Dette er nødvendig fordi mange som får synssykdommer gjemmes vekk av familien grunnet skam. Det viser hvor krevende, men samtidig hvor viktig oppgaven vår med å hjelpe de svaksynte og blinde er, avslutter Haukland.