Buzzit.no har siden oppstarten 10. juni i år vokst seg til å bli et av Norges mest besøkte nettsteder for underholdende nyheter. Nå viser det seg imidlertid at redaksjonen har drevet omfattende stofftyveri.

Aftenposten-journalist Jan Gunnar Furuly har gått gjennom en rekke av nettstedets saker, og har avdekket at flere av sakene regelrett er kopiert, ord for ord, fra andre redaksjoners artikler – deriblant The Guardian, Huffington Post og Cosmopolitan. Videre har nettstedet i flere av tilfellene unnlatt å oppgi kildene til stoffet. Dette skriver Aftenposten.

Til Aftenposten opplyser Huffington Post at de vil se på saken.

Grove krenkelser

Jurist og ekspert på medierett, Jon Wessel-Aas, sier til Aftenposten at det er snakk om grove krenkelser av opphavsretten.

– At man heller ikke oppgir kilden, men faktisk gir en norsk journalist byline, er en ytterligere, selvstendig krenkelse som dessuten gjør den samlede krenkelsen desto grovere, sier han til avisen.

Også generalsekretær i Norsk Presseforbund, Kjersti Løken Stavrum, reagerer kraftig på nettstedets praksis.

– Journalister skal jo ikke være kopimaskiner. Det vi ser her er intet mindre enn et journalistisk Texas, sier hun til Aftenposten, og legger til at hun også mener nettstedet fører leserne sine bak lyset idet de ikke gjør det klart hvor stoffet er hentet fra.

Vil ta tak

Det har ikke lyktes iTromsø å komme i kontakt med Nordlys-redaktør Anders Opdahl, men til NRK Nordnytt sier han at Buzzits journalister ikke er kopimaskiner, men samtidig medgir han at de kan ha trådt feil noen ganger. Han er likevel rask til å poengtere at denne typen brudd på opphavsretten skjer hver dag i alle nettaviser.

Opdahl gjør det imidlertid klart at de har hatt en gjennomgang av nettstedets innhold og kartlagt problematiske områder. Han forteller videre at de har søkt juridisk bistand og vil utvikle retningslinjer for håndtering av stoff som publiseres på det populære nettstedet.

– Et ekstremt tilfelle

Det at slike brudd på opphavsretten skjer daglig i alle nettaviser bekrefter Sigurd Allern, professor i medier og kommunikasjon ved Universitetet i Oslo.

– Vi har sett problemene med klipp- og lim av stoff på nett lenge, sier han til Nordnytt.

Likevel påpeker han at Buzzit er et ekstremt tilfelle.