Rådhuset: Torsdag vil byrådet vedta å konkurranseutsette 30 plasser for pasienter som trenger korttidsopphold på en institusjon.

Plassene skal brukes til såkalte utskrivingsklare pasienter fra UNN og til dem som trenger avlastnings- eller rehabiliteringsplasser fra hjemmetjenesten.

Les også: Kommunen vil bygge ”minisykehus”

– Det er plasser som skal være i drift fram til vi har det nye Otium og Helsehuset på plass, sier byråd for helse- og omsorg, Kristoffer Kanestrøm (Frp).

Tror på kapasitet

Han og byrådet har fått mandat fra kommunestyret om å beslutte om konkurranseutsetting, så saken skal ikke innom kommunestyret for behandling, sier han.

– Vi holder oss innenfor grensen på 75 millioner kroner, sier Kanestrøm.

Han tror og håper på at et slikt anbud vil være interessant for aktører i Tromsø , og tror på at det vil la seg gjennomføre å få stablet 30 nye plasser på beina.

Les også: - Flere feil når det gjelder venteliste til sykehjem i Tromsø

Ikke drøftinger

– Det finnes aktører i Tromsø som kan ta unna alle eller deler av de 30 plassene, sier Kanestrøm - uten at han ønsker å konkret uttale seg om hvilke aktører det kan være snakk om.

Han håper at prosessen kan gå raskt når det settes i gang.

– Det er snakk om 30 nye plasser slik at det vil ikke gå ut over de ansatte i kommunen. Derfor trenger vi ikke å gå i drøftinger rundt plassene, sier Kanestrøm.

Kritisk oppsisjon

SVs Gunhild Johansen er - ikke uventet - kritisk til planene på privatisering.

– Dette kommer ikke som en overraskelse på oss, for å si det mildt. Dette er en sak som de borgerlige har drevet helt siden de overtok - men vi mener at det ikke er særlig lurt, sier hun.

Les også: Plassmangel koster kommunen millionbeløp

Ifølge SV-politikeren er det de ansatte som får svi dersom private får komme på banen i Tromsø.

– Det finnes ikke et eneste positivt eksempel på privat drift av sykehjem i Norge - og det eneste de private kan tjene penger på er de ansattes lønns- og pensjonsvilkår, sier hun.

Leverer ikke varene

Arbeiderpartiets Brage Larsen Sollund er også kritisk.

Han sår tvil om at byrådet vil klare å få private til å drifte så mange plasser.

- De har ikke lyktes i å få gjennomført noen av de vedtatte konkurranseutsettingene - se bare på kjøkkentjenesten. Hvorfor skal de klare det nå, spør han.

De 30 plassene er også gammelt nytt, mener han.

”Gamle” plasser

- Det er plasser som de allerede har lovet men ikke klart å levere - og så er det plasser som er i drift i dag - som på Kurbadet, sier Sollund.

- Det finnes ikke kapasitet i Tromsø i dag til å drive 30 nye plasser. Derfor er det langt smartere at kommunen selv setter i gang byggingen av korttidsplasser, sier han.

SKEPTISK: Brage Sollund, leder i helse- og omsorgskomiteen, tror ikke byrådet vil klare å levere varerene. Foto: Tor Farstad Foto: Tor Farstad